Fris briesje

05-01-2011 | |
Bouwman - van Velden
Fris briesje

Dat Koppert Cress de Tuinbouw Ondernemersprijs in ontvangst moest nemen stond voor mij als een paal boven water. Het betekent dat de sector Rob’s rooksignalen heeft ontvangen en gaat verspreiden.

Eigenlijk is een nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs al een overwinning op zich. Bedrijven die de strenge toets der kritiek hebben doorstaan zijn al winnaars. Dit jaar was de sfeer echter behoorlijk gespannen. Het immer bewonderde en bekritiseerde Koppert Cress haalde de laatste ronde. Zou Rob Baan Baan dan eindelijk… of toch niet? Zelden zag ik Rob zo zenuwachtig. De man die de afgelopen jaren al zo vaak in de belangstelling stond voelde de sfeer aardig aan.

Trendbreuk
Voor mijn gevoel was er meer aan de hand. Baan is representant van een groep ondernemers met een nieuwe manier van denken. Tegen het grote geweld van schaalvergroting in relatie tot kostprijsverlaging die in de voedingstuinbouw sinds jaar en dag gaande is durft één man en zijn bevlogen team een nieuwe richting op te gaan. Een weg waar je elkaar niet op kostprijs moet beconcurreren, door op eigenzinnige wijze een product in de markt te zetten dat uniek is. Simpel? Nee! Daar zit een stevig plan achter.

Buiten spel
Het toekennen van deze prijs betekent mijns inziens dat er een fris briesje opsteekt binnen de tuinbouw. Het is nog heel bescheiden, maar het kan uitgroeien tot een storm die oude en gevestigde structuren omver blaast. Negeren zou betekenen dat de tuinbouw zichzelf buiten spel zou zetten. Daarom was Rob nerveus en met hem heel veel mensen in de zaal. Niet verliezen was belangrijker dan winnen.

Gezondheid
Toen het verlossende woord uiteindelijk werd uitgesproken klonk een lang applaus. Rob, doorgaans goed van de tongriem gesneden, was zelfs even sprakeloos. Gelukkig duren zulke momenten bij hem nooit lang en gaf hij nog een toegift. De Nederlandse voedingstuinbouw maakt producten die goed voor de gezondheid zijn en dat wordt (nog) veel te slecht gecommuniceerd.
Het is dus hoog tijd dat niet alleen Rob Baan deze boodschap verkondigt, maar dat meer ondernemers instappen. De tijd is er rijp voor als we  goed luisteren naar dokter Frank. Daar liggen kansen.Beheer