Doorgaan naar artikel

Friese ‘reddingsactie’ op volle biologische broccolimarkt

10 ton biologische broccoli die gestort dreigde te worden, ligt nu in de aanbieding in 69 Poiesz-supermarkten in Friesland. - Foto: Foto: Canva/ KCmelete

10 ton biologische broccoli die gestort dreigde te worden, ligt nu in de aanbieding in 69 Poiesz-supermarkten in Friesland. - Foto: Foto: Canva/ KCmelete

10 ton biologische broccoli die gestort dreigde te moeten worden, ligt nu in de aanbieding in 69 Poiesz-supermarkten in Friesland.

Deze week hingen de Friese biologische telers Reinder de Jong en Jurjen Bruinsma uit Sexbierum aan de bel bij de lokale pers. Terwijl er in Nederland en Europa druk wordt gepleit voor meer duurzame landbouw, dreigt hun biologische broccoli en bloemkool ‘door te draaien’. Omroep Friesland maakte er een reportage van en vervolgens gingen bij de Friese supermarktketen Poiesz alarmbellen rinkelen.

“Wij doen sowieso veel met biologisch. En we willen voedselverspilling tegengaan”, zegt Jan Hoitema van Poiesz. “Als we dan horen dat er 10.000 kilo broccoli niet kan worden afgezet, dan willen we ons daarvoor inzetten. Een inkoper van ons woont in de buurt bij Jurjen Bruinsma en is dinsdagochtend langs gegaan. Gisteren stond het product bij ons in Sneek.”

‘Red de broccoli’

Onder het motto ‘Red de broccoli’ is het nu aan de Friese consument om tot en met zondag die 10 ton biologisch-dynamische broccoli te kopen en op te eten. Niet helemaal zoals het altijd gaat, want de broccoli van zowel Bruinsma als De Jong gaan voornamelijk naar het buitenland. Die exportmarkt zit momenteel echter helemaal vol. En dat geeft aanleiding om extra productie of product wat net niet aan de kleureisen van Klasse 1 voldoet, niet af te nemen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

‘Onze klanten meer prijsbewust’

De broccoli van Bruinsma ligt nu voor 99 cent per kilo in de schappen. “Een ongekend scherpe aanbieding, maar dat is ook wel nodig om op zo korte termijn zoveel product weg te zetten”, aldus Hoitema. “Onze klanten zijn dit jaar alleen maar meer prijsbewust geworden.”

Grenzen van de biologische markt

Dat is volgens Bruinsma deel van het probleem. In de coronajaren was er meer aandacht voor gezond en duurzaam en liep de afzet beter. “Maar juist nu er vanuit de politiek zo wordt getrokken aan het duurzamer produceren door boeren en tuinders, lopen we tegen de grenzen van de markt aan. Wij doen dit nu 22 jaar en die markt is in al die tijd nauwelijks gegroeid. Er wordt gevraagd om een kringlooplandbouw, maar daar hoort ook een kringloopmaatschappij bij.”

Beheer
WP Admin