Doorgaan naar artikel

‘Frau Antje en de paus’

De Nederlandse tuinbouw heeft Frau Antje al een kwart eeuw geleden naar het bejaardenhuis gestuurd. Maar bij de opening van – jawel, daar was-ie weer – de Grüne Woche in Berlijn stond ze namens de Nederlandse zuivel toch weer met een meterslange kaasplank tussen de Duitse minister van Landbouw Oezdemir, EU-commissaris Wojciechowski, Berlijns burgemeester Giffey en onze eigen minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.

Wat dat doet met de maatschappelijke waardering voor het Hollandse boeren- en tuindersbedrijf? Ongeveer net zoveel als de Poolse paus die elke Pasen ‘Beh-daankt voor die bloeoeoemen’ riep. Je haalde er mild glimlachend je schouders over op, maar we missen het nu toch.

EatThis

Om de tuinbouw in Nederland en de rest van de wereld op een realistische en toch trotsopwekkende manier in beeld te brengen, hebben we nu EatThis. Daar zit de onvermoeibare Westlandse tuinbouwambassadeur Ed Smit achter. Hij verleidt allerlei prominenten uit andere werelden dan de tuinbouw zelf om zich in onze sector te verdiepen. Dat krijgt het komende jaar ook vorm in Groenten & Fruit, met columns van onder andere Dolf Jansen, Rem Koolhaas en Neerlands hipste antropoloog Jitske Kramer.

Lijkt me ook maar goed dat ze ons niet vriendelijk gaan staan ophemelen

Misschien krijgen we er wel spottend van langs van Dolf. En hoe je vanuit de antropologie kijkt naar kassen, dat is ook nog afwachten. Lijkt me ook maar goed dat ze ons niet vriendelijk gaan staan ophemelen. Want we willen toch immers liefst weten wat het maatschappelijk sentiment nou écht is?

Politiek-maatschappelijk draagvlak

Daar in Berlijn stond het sentiment uiteraard op ‘vrolijk lachen voor de camera’. En minister Van der Wal bleef uiteindelijk nog even hangen bij de stand van het GroentenFruit Huis. “De minister was verrast dat 70% van de groente die we in Nederland eten, afkomstig is uit eigen land”, schreef de ketenorganisatie in een persbericht. Als dat van die verrastheid klopt – je mag eigenlijk hopen van niet – dan is het politiek-maatschappelijk draagvlak voor de Hollandse groenteteelt toch mooi weer een kwart procentje omhoog.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin