Doorgaan naar artikel

Franse tuinder krijgt markt langs de snelweg

Foto: ANP

Foto: ANP

Op veel rustplaatsen langs de autosnelwegen in Frankrijk komen kleine boerenmarkten waar boeren en tuinders uit de omgeving hun waren rechtstreeks kunnen verkopen. Ook zullen die agrariërs meer gebruik kunnen maken van braakliggende stukken grond langs de autoroutes.

De boerenbond FNSEA is daartoe een samenwerking aangegaan met infrastructuurbedrijf Vinci, één van de grootste exploitanten van de private autoroutes in Frankrijk. “De partners, die beide verankerd zijn in de regio’s, gaan hun kennis en kunde delen voor activiteiten die bijdragen aan een duurzame en verantwoorde economische ontwikkeling op het platteland,” aldus voorzitter Christiane Lambert van de FNSEA.

Meer dan 4.400 kilometer aan autoroutes

Vinci beheert meer dan 4.400 kilometer aan autoroutes waar 28.600 hectare groene stroken langs liggen. Boeren en tuinders zouden daar verschillende gewassen op kunnen telen, waarbij beide partijen oplossingen gaan zoeken voor problemen rond de veiligheid en toegankelijkheid.

Kennis uitwisselen

De samenwerking heeft daarnaast ook betrekking op andere terreinen. Zo gaan beide partijen kennis uitwisselen op het gebied van bestrijdingsmiddelen, onderzoeken of boeren langs de autoroutes samen met Vinci energieprojecten op kunnen zetten en hoe de lokale agrarische wereld beter gepromoot kan worden langs de snelweg.

Lambert: “De boeren zijn volop bezig met de ecologische transitie en zij kunnen die kennis en praktijken delen met anderen.” Lambert erkent dat de gesprekken met Vinci een tijd stroef zijn verlopen vanwege de massale boerenacties, vooral ook op de snelwegen. “Maar nu hebben we elkaar rond een gemeenschappelijk doel toch kunnen vinden.”

Beheer
WP Admin