Franse tomatenoogst gezakt

05-08-2020 | |
Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

De Franse tomatenproductie voor de versmarkt komt dit seizoen naar schatting uit op 490.350 ton.

Dat is dan 4% minder dan vorig seizoen, maar 14% onder het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Vooral de markt voor kerstomaatjes ligt er al tijden slecht bij, waardoor de prijzen voortdurend onder druk staan.

Tomatenprijzen weer snel gezakt

In maart en april werden tomaten snel duurder door de gevolgen van de coronabeperkingen. Die zetten de consument aan meer groente en fruit uit eigen land te kopen terwijl tegelijk de aanvoer werd beperkt door transportproblemen. In mei is die ontwikkeling echter ‘in een spectaculair tempo’ teruggedraaid, meldt de agrarische infodienst Agreste. De tomatenprijzen zijn daardoor weer snel gezakt naar een niveau dat normaal is voor die tijd van het jaar. Bovendien deed zich vooral voor kerstomaatjes door de weer op gang komende oogst een overschot voor. Aan het begin van de zomer was het slechtere weer ook nog eens reden voor een bedrukte vraag.

Weinig problemen bij invoer

De invoer van tomaten uit Italië, Spanje en Belgie lijkt weinig problemen ondervonden te hebben. In de eerste vijf maanden van dit jaar voerde Frankrijk 265.900 ton tomaten in uit het buitenland, dat is 2% minder dan in dezelfde periode in 2019. De Fransen konden zelf met 142.100 ton wel 7% meer tomaten naar buitenlandse afnemers exporteren.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk


Beheer