Doorgaan naar artikel

‘Franse telers betalen GMO-vordering niet’

Parijs – Franse groentetelers zullen de jaren geleden ten onrechte ontvangen GMO-steun aan hun producentenorganisaties, een totaalbedrag van 338 miljoen euro, niet terugbetalen.

“Er is geen sprake van dat de producenten zelf welk bedrag dan ook terugbetalen,” aldus de Fédération des Légumes de France. Ook Nederland moet een deel van de ontvangen GMO-steun terugbetalen.

Het conflict, dat zich al jaren voortsleept, draait om Europese steun voor promotie-activiteiten die in de jaren 1998 tot en met 2002 is uitgekeerd aan Franse telersbonden of soortgelijke organisaties. De Europese Commissie heeft dat al jaren geleden als illegaal aangeduid en eist van de regering in Parijs het geld terug. De vorige minister van landbouw Le Maire heeft uiteindelijk toegegeven en daarbij ook laten weten dat hij het geld daadwerkelijk bij de telers zelf wil terugvorderen.

Légumes de France stelt dat ‘structurele instellingen’ zoals enkele coöperaties en verkoopbureaus met de terugbetaling een begin hebben gemaakt. Veel van die bureaus of organisaties bestaan echter niet meer of in ieder geval niet meer in de vroegere vorm. “Als die instellingen niet kunnen betalen, dan eist Brussel dat de telers dat zelf doen. Daar zal echter geen sprake van zijn.” Légumes de France herinnert er aan dat het al in 2009 een bezwaarschrift heeft ingediend bij de Europese rechtbank voor eerste aanleg. Een uitspraak over die beroepszaak is tot nu toe echter uitgebleven.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin