Doorgaan naar artikel

Franse fruittelers tevreden over zomerteelten

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Het Franse zomerfruit concurreert vooral met Spaans product. De oogsten zijn dit jaar per saldo iets groter dan gemiddeld.

Frankrijk heeft dit seizoen volgens de laatste schattingen 59.740 ton aardbeien kunnen oogsten. Dat is dan 14% meer dan in 2018 en ook 5% boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij perziken en nectarines is met 202.000 ton sprake van een toename met 10% vergeleken met vorig jaar terwijl aan abrikozen met 145.600 ton zelfs 29% meer opgehaald kon worden. Bij meloenen is de opbrengst met 232.300 ton daarentegen 6% kleiner uitgevallen dan vorig seizoen.

Aardbeienprijs onder druk

De aardbeienoogst was gedurende het hele seizoen goed, waarbij de afwisseling van zacht weer met koelere periodes voor een goede kwaliteit heeft gezorgd. De prijzen stonden echter onder druk door een tegenvallende vraag, zeker vroeg in het seizoen, en scherpe concurrentie van de Spanjaarden. Frankrijk voerde in de eerste 5 maanden met 47.550 ton ook 8% meer aardbeien in dan in dezelfde periode in 2018. De hittegolf van juni heeft de vraag naar aardbeien echter een oppepper gegeven waardoor de producentenprijs in die maand toch weer 4% boven het niveau van een jaar eerder lag.

Perziken lijden onder hagel

Hoewel de perzikenoogst groter lijkt uit te komen dan in 2018 blijft die toch zo’n 5% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het ministerie van landbouw heeft recent de oogstschatting voor perziken en nectarines ook naar beneden bijgesteld wegens de schade die in juni is aangericht door hagelbuien en de groeivertraging door de hittegolf die daarop volgde. Die hitte is echter wel weer goed voor de vraag naar perziken en nectarines waardoor de prijzen op een hoger niveau liggen dan vorige zomer.

Bij abrikozen is het prijsniveau daarentegen lager dan vorig jaar. Dat komt door het buitengewoon grote aanbod in vergelijking met de tegengevallen oogst van 2018. Ook hier hebben hagelbuien in combinatie met de hittegolf de telers toch nog parten gespeeld, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Zo is in het zuidoosten van Frankrijk door slecht weer een goede 3.000 ton aan abrikozen verloren gegaan.

Minder meloenen door kleiner areaal

De opbrengst aan meloenen is vooral lager door de krimp van het areaal dat met 11.900 hectare 11% kleiner is dan vorig seizoen. Bovendien is de oogst vertraagd door ongunstig weer, met name in mei. Doordat de vraag op een hoog niveau ligt en de Spaanse meloenen veel last hebben ondervonden van het weer liggen de prijzen voor deze fruitsoort in Frankrijk momenteel zo’n 17% hoger dan vorig jaar en bijna 30% boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin