Doorgaan naar artikel

Frans project gewasbescherming trekt 2.800 boeren

Er doen 2.800 Franse boeren mee aan het project Ecophyto om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen.

Het Franse ministerie van landbouw wil dat de Franse boeren en tuinders in 2025 de helft minder bestrijdingsmiddelen gebruiken dan in 2008. Vooral de akkerbouw en de wijnbouw moeten hun steentje bijdragen om een halvering van het middelengebruik te realiseren.

Het oorspronkelijke doel was om dat in 2018 te bereiken, maar dat blijkt niet haalbaar, meldt het ministerie. Volgens het ministerie zijn de boeren verspreid over vijf sectoren: akkerbouw, teelt van voedergewassen, groenteteelt, fruitteelt, glastuinbouw en wijnbouw. De 2.800 boeren vormen een netwerk van voorbeeldbedrijven die hun collega’s tonen hoe ze hun landbouwpraktijken kunnen verbeteren. Daar worden nieuwe technieken getest en vervolgens gedemonstreerd aan andere boeren en tuinders.

Mechanische onkruidbestrijding

Akkerbouwers investeerden bijvoorbeeld samen met collega’s in machines voor de mechanische onkruidbestrijding. Voor de onkruiden die overleven, kan de akkerbouwer volstaan met veel kleinere doseringen herbiciden. Ecophyto startte in 2008. Na een jaar deden er 180 bedrijven aan mee. Nu is dat gegroeid naar 2.800.

Share this

Afbeelding
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin