Doorgaan naar artikel

Frans areaal biologisch naar 10%

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll wil het areaal biologische land- en tuinbouw opvoeren naar 10% in 2021. Le Foll wil biologische boeren ook meer financiële steun bieden.

De minister heeft een nieuw Programme Ambition Bio gepresenteerd tijdens zijn bezoek aan de Salon de l’Agriculture, de grote landbouwshow in Parijs. In de afgelopen vijf jaar is het aantal biologisch werkende boeren en tuinders in Frankrijk al toegenomen van 24.500 naar 30.000. Volgens Agence Bio werd eind vorig jaar rond de 1,5 miljoen hectare biologisch bewerkt of bebouwd, dat was toen 5,7% van het totale areaal landbouwgrond. De minister wil de vaart erin houden door dat areaal in de komende vijf jaar bijna te verdubbelen.

Het ministerie heeft vorig jaar 50 miljoen uitgetrokken voor specifieke steun aan biologische landbouwers of boeren die met de conversie willen beginnen. Dat bedrag zal de komende tijd verder worden opgevoerd, maar details daarover zijn nog niet bekend.

Grote vertraging bij uitbetaling EU-steunbedragen

De minister erkende wel dat er grote vertraging is opgetreden bij het uitbetalen van de EU-steunbedragen voor biologische boeren. Hij wijt dat aan problemen bij de Franse regio’s die moeite hebben met de complexiteit van de Europese regelgeving. Om de problemen te verlichten, zal het ministerie zelf de betrokken boeren deze maand nog een voorschot overmaken.

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin