Doorgaan naar artikel

Frans appelmerk Pomme du Limousin groeit

Appels van het merk Pomme du Limousin komen van een samenwerking van telersverenigingen (APO). - Foto: Pomme du Limousin premium

Appels van het merk Pomme du Limousin komen van een samenwerking van telersverenigingen (APO). - Foto: Pomme du Limousin

Het gebied waarop het Franse topmerk Pomme du Limousin een merk mag voeren op appels, wordt uitgebreid.

Dat blijkt uit een wijziging van het Europese register voor streekproducten. Voor Pomme du Limousin geldt een beschermde oorsprongbenaming (BOB). De gemeente Vars-sur-Roseix is toegevoegd aan het geografische gebied.

Alleen appels uit een aangewezen streek mogen de benaming voeren, als ze aan bepaalde kwaliteits- en sorteringseisen voldoen. Dat geldt onder meer voor de brix-waarde van 12,5. Als zo’n beschermd gebied wordt uitgebreid moeten daarvoor bepalingen in het register worden aangepast.

Appels in een APO

De Pomme du Limousin is een kwaliteitsmerk voor appels uit de Franse regio Limousin. Daar worden op 350 tot 450 meter hoogte Golden Delicious of nakomelingen geteeld. Het merk is van vijf afzetorganisaties die samen een associatie van productenorganisaties vormen (APO).

De groep bestaat uit Cooplim, Limdor, Perlim, Melim en Famille Teulet. Jaarlijks oogsten de telers op 2.300 hectare tot 60.000 ton appels. De vruchten zijn voorzien van een sticker met de herkomstaanduiding.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin