Frankrijk leunt steeds meer op import

06-02-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Van de EU-landen in West-Europa wordt Frankrijk steeds afhankelijker van import van groente en fruit. Nederland juist minder.

De Franse handelsbalans voor verse groente en fruit is in 4 jaar tijd sterk verslechterd. Dat blijkt uit het statistisch handboek van de EU-handel dat op de internationale handelsbeurs Fruit Logistica wordt verspreid. Het tekort aan vers fruit op de handelsbalans was in 2014 nog € 2,0 miljard en € 3,0 miljard in 2017. Dat betekent dat de import van verse groente harder is gestegen dan de export. Die import is ook groter (€ 4,6 miljard) dan de export (€ 1,6 miljard) om een negatieve handelsbalans te ontwikkelen. Voor vers fruit liep dat tekort op de Franse handelsbalans op van € 800 miljoen in 2014 naar € 1,1 miljard vorig jaar.

Nederlands handelstekort loopt terug

Nederland verbetert zijn handelsbalans juist de laatste jaren. Het tekort op de handelsbalans voor fruit loopt terug naar € 170 miljoen in 2017. Dat tekort was € 450 miljoen in 2014. Voor verse groente heeft Nederland een oplopend overschot op de handelsbalans van € 3,6 miljard. Dat was € 2,9 miljard in 2014.

België heeft voor fruit een verslechterde handelsbalans met een tekort dat opliep van € 280 miljoen in 2014 naar € 600 miljoen vorig jaar. Voor verse groente is de handelsbalans bijna neutraal en stabiel.

Spanje verbetert balans

De Scandinavische landen hebben een licht oplopend tekort op de handelsbalansen voor groente en fruit. Spanje wist de handelsbalans voor vers fruit en verse groente beide te verbeteren. Het heeft opgeteld een overschot van € 10,5 miljard op de handelsbalans voor groente en fruit. Dat betekent dat veel meer geëxporteerd wordt dan geïmporteerd.

Britten leunen op import

Het Verenigd Koninkrijk leunt van oudsher veel op import en heeft het grootste tekort op de handelsbalans voor groente en fruit. Voor fruit is die positie de laatste jaren verslechterd (tekort van € 4,2 miljard), voor groente is dat tekort stabiel (€ 2,4 miljard).

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer