Forse winst supers bij langere betalingstermijn

18-03-2015 | Laatste update op 18-05 | |
Forse winst supers bij langere betalingstermijn

Een supermarktketen die gemiddeld voor zes miljoen euro appels inkoopt bij appeltelers verdient 10.000 euro aan rente per jaar als hij de telers later betaalt.

Dat is in het geval de teler de termijn opschroeft van 60 naar 90 dagen. Het blijkt uit een rekenvoorbeeld uit de initiatiefnota van CDA-kamerleden Omtzigt en Mulder. Zij willen verlenging van betalingstermijn belasten. De supermarktinkoper kan nu forse winst boeken als deze de termijn ook verlengt voor peren, aubergines en komkommers en andere AGF-producten.

In het rekenvoorbeeld gaat het CDA uit van 100 appeltelers. Zo bezien zijn de directe gederfde rentekosten misschien beperkt, maar de telers worden vooral in de bedrijfsvoering ernstig belemmerd. De teler moet zes keer per jaar drie maanden op zijn geld wachten. Hier probeert hij zoveel mogelijk rekening mee te houden. In sommige periodes is het moeilijk. In de maand mei krijgen de werknemers vakantiegeld, aan het einde van het jaar worden er kerstpakketten gekocht en organiseert het bedrijf een teamuitje. Hij staat dan vaak rood en gebruikt daardoor duur bankkrediet.

De initiatiefnota gaat er vanuit dat supermarkten na 60 dagen een handelsrente moeten vergoeden van 8,15 procent. De verlenging van de betalingstermijn wordt dan verliesgevend, maar de betaling is nog altijd geen zekerheid. De teler moet het gerechtelijk afdwingen, wat onwaarschijnlijk is.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer