Fors prijsverschil goede en mindere Elstar

21-02-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Op de veiling van FruitMasters was woensdag een uitschieter zichtbaar in de verkoop van beste Elstar, met prijzen ruim over de euro.

Het lijkt een beeld dat voor de echt beste appelen meer vraag is. Als de maat niet goed is of de appel te zacht, zakt de prijs snel onder de maat. Dan is € 0,30 tot € 0,40 per kilo echt te weinig. De prijs van maandag voor de beste sorteringen 70-75 en 75-80 mm betekende een uitschieter van 20 cent. De aanvoer op de klok is beperkt, maar de handel voorziet dat het prijsverschil eerder groter dan kleiner wordt.

Nederlandse duurder dan Duitse Elstar

Op de Duitse groothandelsmarkt is ook zichtbaar dat de Nederlandse export-Elstar oplopende prijzen opbrengt en afstand neemt van het prijsbeeld van Duitse Elstar. Met € 0,84 per kilo op Frankfurt en Keulen (gemiddeld) is Nederlandse Elstar nu € 0,06 duurder dan Duitse. Dat verschil was afgelopen weken (week 5 en 6) nog € 0,03 en € 0,04 per kilo.

In de huidige afzetmarkt met veel aanbod en wankele kwaliteit is het in de vrije handel minder gesteld met de vraag. Er lopen minder kopers het erf op bij telers, laat een veiling weten. In de vaste contracthandel gaan de volumes goed weg en met redelijke prijzen, zo laat de veiling weten.

Elstar in prijzenslag

De prijzenslag in Nederlandse groente en fruit lijkt Elstar nog niet heel hard te raken. De prijzen voor tasjes Elstar van 1,5 kilo bijvoorbeeld liggen nog ruim boven de € 2 (€ 2,32 of € 2,49). Bij de losse Elstar lijkt Jumbo (€ 1,69) nu wel onder de verlaagde prijs van Plus (€ 1,79) te gaan zitten. Dat zorgt nog altijd voor goede marges bij verkopende partijen, maar hoofdpijn voor telers. Zij zien hun koelcel nog gevuld met partijen die zonder bewaarmiddel SmartFresh lastig zijn af te zetten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer