Fors prijsherstel voor alle vruchtgroenten

06-08-2015 | Laatste update op 12-10 | |
Fors prijsherstel voor alle vruchtgroenten

Deze week is in de daghandel een sterk herstel opgetreden van vrijwel alle vruchtgroenten. De voornaamste reden is het snel gedaalde productievolume en het opraken van de aangehouden voorraden.

Over de hele linie zijn de klokprijzen van vruchtgroenten deze week aangetrokken. Gele paprika werd vandaag al voor € 1,70 per kilo verhandeld bij BelOrta en Zon Fruits&Vegetables, ruim 30 cent meer dan gisteren. Groene zijn ook goed aan de prijs. Bij The Greenery steeg de prijs van de grovere sorteringen van groene paprika tot het niveau van de gele paprika. De rode paprika blijft nog iets achter maar heeft ook de stijgende lijn te pakken. Bij The Greenery deed rode paprika circa € 1,25 per kilo, 30 cent meer dan gisteren en 50 cent meer dan afgelopen maandag. Bij BelOrta steeg de prijs van de grovere rode paprika (95+) vandaag boven € 1,35 per kilo.

’20 % minder tomaten’

Het opvallendst is de prijsontwikkeling bij tomaat. In enkele dagen verdriedubbelde de prijs. Eind vorige week lag de prijs van de trostomaten (grof en middel) bij The Greenery nog onder 20 cent per kilo. Vandaag deed de grove trostomaat al € 0,68 per kilo. Middeltros ging bij BelOrta vandaag al door de barrière van 1 euro per kilo. “Er komt veel minder product dan in de voorbije weken”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. “De vraag is ongeveer hetzelfde gebleven maar de aanvoer is met 20 procent gedaald. Uit Spanje en Italië is wel meer vraag naar onze tomaten.”

De prijs van losse tomaten zitten ook in de lift. Vandaag werden de vleestomaten (Prince) in België al voor 90 cent per kilo verkocht. In Nederland stijgt de prijs van losse tomaten minder snel. Bij ZON werd vandaag voor de ronde tomaten 68 cent per kilo genoteerd en voor de tussentypen 62 cent. Dat is respectievelijk 30 en 40 cent meer dan eind vorige week.

Komkommer meest stabiel

De aubergineprijs is vorige week al uit het dal geklommen en stabiliseert deze week op een niveau van net boven 1 euro per kilo (Greenery) voor de fijnere sorteringen (225+ en 300+). Bij BelOrta werd gisteren een klokprijs van boven € 1,20 per kilo genoteerd, maar vandaag – een rustiger veildag-  was dat net onder 1 euro per kilo. Bij Zon was het net andersom. Aubergine moet nog van ver komen. Een groot deel van dit seizoen is de prijs bijzonder teleurstellend geweest.

Komkommer heeft deze zomer verreweg de meest stabiele en vriendelijke prijsvorming. Sinds begin juli is de klokprijs van de 40-ers vrijwel niet onder 30 cent per stuk geweest. Sinds vorige week komt daar nog een schepje bovenop. Vandaag passeerden zowel de 40-ers als de 35-ers de grens van 40 cent per stuk bij ZON. Bij BelOrta werd zelfs bij 50 cent gedrukt. Opmerkelijk is dat de komkommerprijs op de veilingen al een paar weken steeds stijgt in de loop van de week omdat handelaren moeten bijkopen terwijl het aanbod beperkt is. Blijkbaar wordt er nog steeds beperkt bemiddeld. Eind vorige week kwam de klok bij The Greenery ook boven 50 cent per stuk al tot stilstand, net als vandaag bij BelOrta.

Geen grote volumes meer

De komende 10 dagen wordt voor de meeste vruchtgroenten een stabiele en dus gematigde aanvoer verwacht. Daarna zal de productie weer wat toenemen, verwacht Verhaegen. “Maar er komen geen massa’s product meer zoals eerder deze zomer. De aanvoertoename zal niet meer dan 10 procent zijn.”  Hij verwacht daarom dat de prijzen zich op het huidige niveau kunnen handhaven. Voor komkommer zit er zelfs nog meer in. De komende twee weken gaan veel telers wisselen naar de herfstteelt tomaat of komkommer. Alleen al bij BelOrta gaat het om circa zeven telers met een areaal van 25 hectare, bijna 25 procent van het areaal. Ook in Nederland wordt in deze periode volop gewisseld.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer