Doorgaan naar artikel

Fors herstel perenmarkt voelbaar op termijnhandel

Herstel van dagmarkt Conference zorgt voor een lagere nabetaling handel. - Foto: Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte

Herstel van dagmarkt Conference zorgt voor een lagere nabetaling handel. - Foto: Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte

Een hogere prijs voor Conference brengt het niveau van de dagmarkt dichterbij de termijncontracten.

Volgens Dirk Coucke, directeur van coöperatie Fruit Trading Company (FTC), betekent het herstel van de dagmarkt voor peren niet dat telers moeten bijbetalen aan handelaren voor termijncontracten. FTC is de coöperatie achter de termijnhandel via online trading platform ATC Trader.

Coucke verwacht niet dat de indexprijs voor de daghandel (FTC index) dit kwartaal boven de contractprijs uitkomt. Als dat het geval is, moeten telers voor die contracten een nabetaling doen aan de handel. De handel koopt namelijk prijsrisico’s af. De Conference-prijzen stegen in een maand circa € 0,10 per kilo. De FTC index ligt voorlopig boven de € 0,70 voor mei.

Geen nabetaling voor telers

Een maand geleden leek het er nog op dat telers een nabetaling zouden ontvangen over het derde kwartaal van circa € 0,10 per kilo, omdat de daghandel relatief lage prijzen bracht. Zij ontvangen dan de contractprijs, omdat de termijnhandel voor telers het risico op lage prijzen afdekt. Nu, aan het einde van het seizoen, is het beeld dus veranderd op de dagmarkt. Het gaat overigens om een laag handelsvolume van 400 ton voor het derde kwartaal. Dat komt doordat vooraf het prijsrisico (voor kopers) niet groot leek dit seizoen.

In de eerste twee handelskwartalen betaalden kopers nog bij door de lage prijzen op de dagmarkt. In het tweede kwartaal (december-maart) betalen kopers op de termijnhandel bijna € 0,13 bij op de afgesloten contracten. In dat kwartaal is voor 1.300 ton aan handel geregistreerd. In het eerste kwartaal is de nabetaling bijna € 0,06 per kilo (aan telers) en is 700 ton verhandeld.

Nederland profiteert van prijsherstel

Het herstel van de prijzen in april en mei komt door de snel dalende voorraden Conference, weet Coucke. “In België is de stock feller gezakt. Deze is nu op een normaal niveau. Maar de stocks in Nederland zijn nog relatief hoog voor mei. Het is de grootste voorraad van de afgelopen 15 jaar.”

Beheer
WP Admin