Doorgaan naar artikel

FoodAgriTop 50 | Caroline van der Plas (BBB) op 1 in food en agri

Caroline van der Plas op bezoek bij bezorgde vollegrondsgroentetelers in april 2022. - foto: Ton van der Scheer

Caroline van der Plas op bezoek bij bezorgde vollegrondsgroentetelers in april 2022. - Foto: Ton van der Scheer

Twee verkiezingen met hoge scores en harde afrekeningen drukten een politiek stempel op 2023. Caroline van der Plas speelde een glorieuze hoofdrol en komt op 1 in de FoodAgriTop 50. De strijd om het Landbouwakkoord kent vooral verliezers, Nederland is politiek vleugellam en de maatschappij wacht niet. In de agribusiness nemen nieuwe leiders de regie op zich. Voor de tuinbouw is Ted Duijvestijn de hoogst geplaatste persoon.

Is ze over haar hoogtepunt heen? Je zou het je kunnen afvragen nu haar BoerBurgerBeweging bij de Tweede Kamer-verkiezing ‘slechts’ zeven zetels behaalde. In augustus peilde de partij nog dertig zetels. En in maart bij de verkiezingen voor Provinciale Staten was BBB de grootste in álle provincies.

Caroline van der Plas: machtsfactor van betekenis

Feit is dat Caroline van der Plas met haar BBB een stempel drukt op 2023. Zij is uitgegroeid tot een machtsfactor van betekenis. BBB behoort bij elke verkiezing in 2023 tot de winnaars. De BBB zit in tien provincies in het bestuur, alleen in Utrecht en Noord-Brabant niet.

In de kabinetsformatie speelt Van der Plas een hoofdrol. Het is allemaal nog koffiedik kijken natuurlijk, maar een coalitie zonder BBB lijkt alleen al door de vijftien zetels in de Eerste Kamer onmogelijk. Zij bekleedt om die reden de koppositie in de FoodAgriTop 50, editie 2023: de lijst met meest invloedrijke personen in de food- en agrisector.

Van der Plas is vooral in boerenkringen populair. Tot 70% van de boeren en tuinders stemde in november op haar. Zij behaalde in totaal bijna 388.000 stemmen. Haar boodschap is populair: meer platteland, minder regels, ander stikstofbeleid. Tegelijk schuilt hier ook een risico. Kiezers rekenen af als beloftes niet worden waargemaakt. Links en rechts klinkt in provincies al gemor dat er niks verandert.

Bekijk de hele lijst op Boerderij.nl.

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin