Doorgaan naar artikel

Folie en storm kwetsbare combinatie

Image

Op veel plekken stond woensdag nog te veel wind om een begin te maken met het opruimen van de schade die dinsdag door de storm was ontstaan.

Het bleef vaak bij ‘kijken wat er kapot is en proberen of er nog hier of daar folie te koop is’. Het zijn vooral de telers van aardbeien, asperges en bladgewassen die getroffen zijn.

Bij de firma Verkuijlen in Heeswijk Dinther bijvoorbeeld had de wind behalve in de aardbeien flink huisgehouden in de verwarmde asperges. Minitunnels en wandelkappen waren hier weg- of kapotgewaaid. “Behalve in nieuw materiaal gaan er veel kosten en tijd zitten in de arbeid om dat allemaal te repareren”, reageert Mark Verkuijlen.

Johan Vermeeren in Rijsbergen was gisteren in zijn eentje alvast begonnen om wat op te ruimen van zijn in elkaar gewaaide wandelkappen. De aardbeiplanten hebben hier ook flink wat windschade opgelopen. “We hadden er misschien wat meer schoren in die tunnels moeten zetten”, maakt hij een dag later de balans op. “Het zijn nieuwe bogen. Die zijn iets hoger dan onze bestaande tunnels en konden daardoor wat meer wind pakken. De oude tunnels zijn allemaal overeind gebleven.”

Het beeld als bij Verkuijlen en bij Vermeeren is op veel andere plekken in Brabant en in Limburg gelijk: veel verwaaide constructies, kapot plastic en de nodige gewasschade. Adviseur Johan van de Logt van HortiNova. “In aardbeien, maar ook in prei en bladgewassen, waar de folie is los geschoten en heeft liggen klapperen, is vaak veel beschadigd. Vooral aan de luwe zijde van zo’n folieperceel zie je dat vaak, vooral in teelten die vorige week nog geplant zijn. Die hebben meer te lijden dan planten die al wat konden inwortelen.

De telers in België kregen eveneens de volle laag, al lijkt het er volgens Van de Logt op dat de schade daar wat minder is, voor zover het tunnels en wandelkappen betreft. “Alsof ze daar wat meer ervaring hebben met die constructies, en wat meer aandacht besteden aan de stevigheid: met wat extra schoren, wat meer lijnen tussen de bogen en de grond om bij rukwinden plotseling optredende trekkrachten op te vangen, meer kruislijnen. Ze zijn daar ook door schade en schande wijs geworden.”

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin