Doorgaan naar artikel

FNV: misschien tomaten niet in Italië inkopen

Mensenrechtenschending bij tomatenteelt voor verwerking in Zuid-Italië. Foto: Oxfam Novib

Mensenrechtenschending bij tomatenteelt voor verwerking in Zuid-Italië. Foto: Oxfam Novib

Supermarkten en FNV gaan de productieketen van de handel in ingeblikte tomaten onderzoeken om oplossingen te vinden tegen misbruik van personeel.

Het onderzoek richt zich op teelt in Zuid-Europa, waar hele tomaten ingeblikt worden. In Noord-Italïë is de oogst voor gepureerde tomaten goeddeels gemachineerd. Bij de handmatige oogst voor het segment van hele ingeblikte tomaten worden op grote schaal mensenrechten overtreden. Daarbij lijkt de maffia een rol te spelen. Certificering met arbeidsmodules als GRASP werken niet bij dit soort bedrijven, zegt projectleider Jos Hendriks van FNV Voedingsindustrie. “Zeker niet als administratieve controles weken van te voren aangekondigd worden en vervolgens lijstjes afwerken. Bedrijven zorgen er dan voor dat er die dag medewerkers werken die sociaal wenselijke antwoorden geven.”

Stevige aanbevelingen

Het onderzoek is geen verrassing. Het staat al langer op de agenda, in overleg tussen de overheid en voedingsindustrie. Dit onderzoek moet eindelijk vooruitgang boeken. Tegen de zomer kunnen er nu aanbevelingen komen om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen. Hendriks denkt dan aan het onaangekondigd controleren van arbeidsomstandigheden, de inkoop terugtrekken uit Italië of juist direct bij boeren te leggen. “Misschien moeten we wel concluderen dat we Nederlandse tomaten moeten gaan gebruiken. Ik weet niet of dat technisch kan, maar het simpelweg verleggen van de inkoop naar Spanje helpt ook niet. “Daar gebeurt hetzelfde, al is het misschien niet georganiseerd.”

Supermarkten betrokken bij onderzoek

Supermarktkoepel CBL sluit zich aan bij het onderzoek. Jennifer Muller, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij CBL: “Nederlandse supermarkten vinden het essentieel dat mensenrechten in de ketens worden geborgd. Het is dan ook belangrijk om mogelijke sociale misstanden in de Italiaanse tomatenketen te onderzoeken en om inzicht te krijgen in het handelingsperspectief van de betrokken partijen. Voor een gedegen onderzoek is samenwerking cruciaal. Wij slaan dan ook graag de handen ineen met de FNV om positieve verandering teweeg te brengen.”

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin