Doorgaan naar artikel

FNV: Geen risico meer lopen met glyfosaat

De FNV wil een onmiddellijk verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland.

Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De internationale vakbondskoepels voor voeding en landbouw IUF en EFFAT, pleitten al eerder voor een onmiddelijk verbod. Als het om gezondheid van personeel gaat, moet geen enkel risico genomen worden, stelt nu ook FNV.

Vertrouwen in onderzoek

Het huidige proces van herbeoordeling met onderzoek van fabrikanten geeft onvoldoende vertrouwen, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. Ze pleit voor onafhankelijk onderzoek. “Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken. Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt.” Recent Onderzoek in opdracht van de Europese Commissie op data van toelatingshouders vond geen relatie met kanker.

Onmiddelijk verbod

De Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat loopt op 15 december dit jaar af. FNV pleit voor een onmiddelijk verbod. Petra Bolster, dagelijks bestuurder van de FNV: “Wij vragen de minister: wacht niet op de besluitvorming in Europa, maar geef het goede voorbeeld en verbied dit middel bij ons nu al volledig.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin