FNV: Brexit kan cao-overleg niet overschaduwen

12-04-2019 | Laatste update op 12-10 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Vakbond wil geen tussen-cao vanwege onzekerheden voor handelaren in groenten en fruit.

Geen tussen-cao voor handelaren in groenten en fruit. Dat stelt FNV in een bericht over het vooralsnog uitblijven van een akkoord met GroentenFruit Huis. FNV wil een meerjarige cao, omdat deze begin dit jaar is afgelopen.

Het loonaanbod van 2,3% verhoging op 1 juni 2019 is bovendien lager dan de stijging van de consumentenprijzen, stelt FNV. GroentenFruit Huis spreekt namens werkgevers evenwel van een marktconform loonaanbod naast pensioenwijzigingen.

Pensioen grootste onderwerp

Volgens GroentenFruit Huis speelt vooral een pensioenwijziging een belangrijke rol in de cao-onderhandelingen. De brexit wordt niet genoemd in het bericht over het cao-overleg.

De werkgevers willen vooral dat de overstap naar een andere pensioenregeling de totale loonkosten niet te hard laat stijgen. Dat moet in de cao-onderhandelingen worden opgenomen. FNV spreekt overigens van een verbetering van het pensioenstelsel als de stap wordt gezet naar een andere pensioenregeling.

Verder wordt volgens GroentenFruit Huis gesproken over aanpassing van de jeugdlonen, overwerk voor 50+, doorbetalen van structurele toeslagen tijdens vakantie en een intentie voor het aantal garantiebanen.

Brexitdreiging afgenomen

Het volgende overleg is gepland op 25 april. Sinds het laatste overleg van 4 april is de brexitdreiging afgenomen en is mogelijk een drempel in het overleg weggenomen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer