Doorgaan naar artikel

Floriade Almere komt € 33 miljoen tekort

Bezoekers op de Floriade Expo in Almere. De bezoekersaantallen blijven fors achter. - Foto: ANP

Bezoekers op de Floriade Expo in Almere. De bezoekersaantallen blijven fors achter. - Foto: ANP

Mogelijk moeten de deuren van Floriade Expo 2022 eerder sluiten als het geen lening krijgt van € 33 miljoen. De organisatie maakt vandaag bekend het verwachtte aantal bezoekers bij te stellen van 2 naar 1,2 miljoen.

Sinds de start van de Floriade Expo 2022 bezochten 232.500 mensen de tuinbouwexpo in Almere. Dat is slechts een derde van het verwachtte bezoekersaantal. De organisatie verlaagt dan ook het verwachte aantal bezoekers.

Lening aangevraagd

De financiële schade wordt geschat op € 24,3 miljoen aan gederfde inkomsten uit kaartverkoop en horeca-omzet en loopt op tot € 33,8 miljoen door extra kosten zoals Covid-aanpassingen en lagere omzet uit parkeren. De Floriade BV. heeft daarom een lening gevraagd aan de gemeente Almere van € 33 miljoen. De gemeenteraad neemt donderdagavond een besluit over de kapitaalinjectie.

Dit geld is ook nodig voor het aantrekken van meer bezoekers door marketingcampagnes gericht op specifieke doelgroepen. Ook wordt er nagedacht over het verlagen van de toegangsprijs (een kaartje kost nu € 35). Mocht de raad in Almere niet instemmen met het verzoek, zal de Expo waarschijnlijk de deuren volgende maand al moeten sluiten.

Corona en inflatie

Als reden geeft de Floriade corona en de hoge inflatie. De organisatie liet onderzoek doen naar de achterblijvende bezoekersaantallen en daaruit blijkt dat Nederlanders minder vaak dagattracties bezoeken dan voor corona. Ook verkiezen de mensen attracties die zij al eerder bezocht hebben en ligt de toegangsprijs voor de Floriade voor sommige doelgroepen te hoog, onder druk van de hoge inflatie. Ook de negatieve publiciteit na de opening zorgt ervoor dat bezoekers wegblijven, volgens de organisatie.

Floriade kent lange geschiedenis van verlies

De Floriade heeft een lange geschiedenis van verlies lijden. De kosten van de huidige tuinbouwtentoonstelling zijn al veel hoger dan begroot, € 125 miljoen in plaats van € 77 miljoen. De vorige editie van de Floriade in Venlo (2012) leidde tot een verlies van € 9 miljoen. Op Amsterdam (1982) na draaiden alle Expo’s met verlies.

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

redacteur Food&Agribusiness

Beheer
WP Admin