‘Flinke uitdaging om medewerkers te huisvesten’

23-12-2020 | Laatste update op 03-08 | |
van Garderen
Anton van Garderen zachtfruitteler
Corona-aanpassingen in huisvesting migranten. - Foto: Bert Jansen
Corona-aanpassingen in huisvesting migranten. - Foto: Bert Jansen

De oogst zit er op en de mensen gaan naar huis. Dan is het weer tijd om de huisvesting van onze internationale medewerkers na te lopen.

Het is een heel karwei om alles in de coronatijd voor elkaar te maken. We hebben kamers voor twee of voor vier personen. Maar als ik nu de politiek hoor, moeten we naar één of maximaal twee personen per kamer. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als we van de gemeente niet de ruimte krijgen om extra huisvesting bij te bouwen.

Corona en arbeidsmigranten

Om die bedden dit jaar überhaupt gevuld te krijgen was nog een flinke klus. Van en naar Polen ging nog wel, maar uit andere delen van de EU was het lastiger: vliegtuigen die niet gingen en mensen die door corona angstig waren om op pad te gaan.

‘Met de kerstdagen gaan dit jaar minder medewerkers naar huis’

Ook nu nog hebben we best problemen met wie terug naar huis gaan en met alle coronamaatregelen dan misschien moeilijk weer naar hier kunnen komen. Met de kerstdagen gaan er dit jaar minder naar huis, maar of we er straks weer genoeg hebben …

Vergunning verruimen

Voor de opstart van het nieuwe seizoen moeten we maar weer bij de gemeente aankloppen om meer ruimte te krijgen op de vergunning. En ik denk dat iedereen die met vergunningen in de weer is wel begrijpt dat dit niet altijd even makkelijk gaat: veel gesprekken voeren en uitleggen.

Het zou ons een stuk schelen als er goed beleid gemaakt wordt voor alle gemeenten en dat onze belangenbehartigers ons daarbij willen helpen. De maatschappij zou moeten begrijpen dat we echt niet meer zonder onze internationale arbeiders kunnen. Daar zit de uitdaging voor wat hopelijk voor iedereen een gelukkig nieuw jaar wordt. Maar eerst nog voor u allen een goede kerst.Beheer