Flinke tekorten calcium in bodem

08-04-2014 | Laatste update op 01-08 | |
Flinke tekorten calcium in bodem

Op veel percelen is een tekort aan calcium dat beschikbaar is voor de plant. Dat blijkt uit de bodemgemiddelden over 2013 van BLGG AgroXpertus. Met name in de fruitteelt zijn flinke tekorten, maar ook in de vollegrondsgroenteteelt.

BLGG AroXpertus stelt vast dat het gehalte aan calcium in steeds meer bodem- en gewasanalyses tekortschiet. Op zandgrond heeft 71 procent van de fruitpercelen te weinig calcium en 49 procent van de vollegrondsgroentepercelen. Een tekort aan calcium geeft kwaliteitsproblemen, zoals ‘rand’ in sla, ‘inwendig bruin’ in spruiten en ‘kurkstip’ in appels. Daarnaast zorgt calcium voor een betere bodemstructuur en minder slempgevoeligheid van de grond.

Bladbemesting niet voldoende

De fruitteelt springt er negatief uit. “Dat lijkt vreemd”, zegt Arjan Reijneveld van BLGG, “Want in de fruitteelt is er wel degelijk aandacht voor calcium, maar dan vooral via bladbemesting en dat is niet voldoende. Calcium wordt vooral via de bodem opgenomen.” Hij ziet overigens wel een ‘inhaalslag’ in de fruitteelt. “De bodem krijgt in deze sector meer en meer aandacht.”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer