Flinke klappen voor peen in Noord-Limburg

01-08-2016 | Laatste update op 14-09 | |
foto: Stan Verstegen
foto: Stan Verstegen

De B-peen in Noord-Limburg heeft gigantisch veel schade opgelopen. Dat blijkt onder andere uit de situatie bij Huub in ’t Zandt in Meerlo. Van de 6 hectare waar hij momenteel aan het rooien is, gaat 60 tot 70% als gewassen veevoer de deur uit.

“Veel vlekken en barsten, omdat de grond verzadigd was met water. Cellen zijn gesprongen omdat ze volliepen, zelfs op hoge percelen waar je dat nooit zou verwachten.” Ook zijn ze te puntig van vorm. Van een perceel van 6,5 hectare in Ysselsteyn is 2,5 hectare ondergewerkt. “Ik hoop dat het ruim genoeg is.” In Well verhagelde 6 hectare en in Swolgen komen door de nattigheid de aaltjes naar boven. “Vydate is er niet meer, we hebben nu een biologisch reukmiddel, maar dat werkt niet.” Op weer een ander perceel is beregenen juist noodzakelijk. “Je denkt dat je de percelen aardig verspreid hebt liggen en dat je daardoor de risico’s goed verdeeld, maar op alle percelen is het wel wat.”

En dan is het nog wachten hoe het onderdekkersseizoen voor de afzet van B-peen via Fossa Eugenia gaat verlopen. “Was het maar mei 2017, dan weten we hoe het seizoen uiteindelijk is uitgepakt.”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer