Doorgaan naar artikel

Flink meer trekkers verkocht in Europa in 2017

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

In dertig Europese landen samen zijn in 2017 161.235 trekkers verkocht. Dat is 13% meer dan het jaar ervoor, meldt brancheorganisatie Cema.

De plus is grotendeels te danken aan een verkooppiek in de maand december. Tot aan december lagen de verkopen slechts marginaal hoger dan in 2016, zij het dat dat jaar ook al een hoog niveau liet zien ten opzichte van de jaren ervoor.

Kleine trekkers plussen

Het plusje zat ’m in trekkers onder de 50 pk. In de laatste maand steeg de afzet ineens met 38% voor lichtere trekkers en nog altijd 7% bij trekkers boven de 50 pk. De verklaring: per 1 januari 2018 gelden nieuwe eisen voor alle trekkers, ten aanzien van zaken als beremming en verlichting. De verwachting van Cema is dan ook dat tegenover de hausse een dip in de trekkerverkopen volgt over 2018.

Uitgesplitst naar land verschillen de verkopen aanzienlijk. In Spanje was de groei ten opzichte van 2016 bescheiden met 6%. Aan het andere uiterste stond Denemarken met een plus van 23%. Er was één land met een achteruitgang: Frankrijk (-2%).

Goede vraag naar landbouwmachines

Ook voor de afzet van agrarische machines was 2017 door de bank genomen positief. In Frankrijk volgde op een slechte eerste halfjaar een sterke groei in de rest van 2017. In België waren minder verkopen; plussen zijn geboekt in de grotere markten Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland registreerde Cema eveneens wat groei.

Voor 2018 is de stemming volgens Cema positief. Alle grotere landen verwachten een bescheiden toename in de afzet, blijkt uit de barometer van Cema, gebaseerd op een maandelijkse enquête onder het bedrijfsleven over de verwachtingen voor de komende zes maanden.

Beheer
WP Admin