Doorgaan naar artikel

Flexibel verpakken met robots

Een internationaal team van onderzoekers gaat het PicknPack concept uitwerken, een onderzoekproject van de Europese Unie om met een gerobotiseerde verpakkingslijn flexibel en effectief te werken en de voedselveiligheid te garanderen.

Het verpakte product en de verpakte hoeveelheid kunnen real time worden aangepast, zodat optimaal is in te spelen op vragen vanuit de markt.  Het door Wageningen UR gecoördineerde onderzoek is bedoeld om het Europese bedrijfsleven, bijvoorbeeld de verpakkers van verse groenten, optimaal te laten profiteren van het Picknpack concept, om daar concurrentievoordelen uit te kunnen halen.

Retailers en consumenten stellen steeds hogere eisen aan kwaliteit, keuzemogelijkheden, grotere veiligheid en een lage prijs. Het PicknPack concept biedt de mogelijkheid om de voordelen van automatisering, zoals verlaagde kosten, betere hygiëne en beter gebruik van grondstoffen, te combineren met de mogelijkheid om ter plekke wijzigingen aan te brengen in de te verpakken producten en de te verpakken hoeveelheden.

Modules

Binnen het onderzoek worden drie modules ontwikkeld. De ‘sensing’ module kan de kwaliteit van individuele producten of van kleine hoeveelheden product bepalen voor en na  verpakken. De robotica-module kan  producten zo nodig kan opsplitsen,  oppakken en transporteren. De verpakkingseenheid kan  verschillende soorten en maten verpakkingen vullen met producten, waarbij de verpakking geseald wordt, de samenstelling van de lucht in de verpakking aangepast kan worden en de verpakking direct decoratief bedrukt kan worden. Door de toegepaste elektronische intelligentie zal tussentijds omstellen nauwelijks tijd vragen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin