Doorgaan naar artikel

FL nomineert lichter tillen met exoskelet

Verlichten van zware arbeid is volgens tuinbouwbeurs Fruit Logistica wel een innovatieprijs waard. De beurs in Berlijn nomineert het exoskelet van German Bionic.

Gewichten zwaarder dan 23 kilo mag je niet handmatig tillen. En als het gaat om een zich vaker herhalende handeling geldt volgens de Arbowet een grens van 12 kilo. Wil je werknemers wel zwaarder laten tillen, dan kan je met een mechanische tilhulp als werkgever toch binnen de regels blijven.

Technische innovaties in tuinbouwketen

Het exoskelet van German Bionic is een van de genomineerde innovaties op de Fruit Logistica. De grootste groente- en fruitbeurs van Europa wordt over precies een maand weer gehouden in Berlijn. Voor de jaarlijkse innovatieprijs voor techniek in de tuinbouwketen concurreert het Duitse bedrijf German Bionic met onder meer een Canadese oogstverwachtings-app (met je mobiel je fruitgewas scannen en zo de oogst berekenen), een Duitse aspergeschilmachine voor op de winkelvloer en de nieuwe kartonnen dispenser van de wittevliegbestrijdende macrolophus, merknaam Mirical, van Koppert.

Juist dat exoskelet, een soort mechanisch gespierd corset, dat niet alleen de rug beschermt, maar zelfs helpt met tillen, is voor de tuinbouw nog niet of nauwelijks in beeld. Juist daarom zou het in aanmerking kunnen komen voor een innovatieprijs. Het wordt in Duitsland al gebruikt onder meer voor het laden en lossen van bagage op vliegvelden.

Productinnovaties apart

Voor het eerst zijn er aparte prijzen voor technische innovaties, zoals de bovengenoemde, en voor nieuwe producten. In die laatste categorie zijn er twee nieuwe meloenen, waaronder de miniwatermeloen van Staay Food Group. Ook is er de Zucchiolo, een Spaanse ronde courgette, die ook rauw zoals een komkommer gegeten kan worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin