Doorgaan naar artikel

Fiscus mag winst op verkoop tuingrond niet belasten

De Rechtbank Den Haag wijst een aanslag van de belastingdienst af na verkoopwinst op een perceel tuinbouwgrond.

Het gaat om het doorverkopen van tuinbouwgrond voor een fors hogere prijs in 2016. De belastingdienst ziet dat als een resultaat uit een economische transactie. De eigenaar had het daardoor moeten opgeven bij zijn aangifte inkomstenbelasting als resultaat uit overige werkzaamheden.

Naheffing

Dat uitblijven van een aangifte levert de man een naheffing op en een boete van € 91.000. De rechter wijst die uitleg van feiten af. De man was op moment van aankoop van de grond niet op de hoogte van de waardestijging die hij zou krijgen bij het ontwikkelen van de grond. Op het perceel stond nog een kas en de koper was niet op de hoogte van de ruimte-voor-ruimte-regeling waardoor ontwikkeling van huizen mogelijk was.

De makelaar die hem adviseerde nam het perceel over voor een veel hogere prijs, maar belangrijk is voor de rechter of op moment van aankoop van de grond de plannen voor ontwikkeling al aanwezig waren. De man wist daar niets van en wilde er een boomgaard op beginnen. Dat is voor de rechter aanleiding om de winst niet als resultaat uit overige werkzaamheden te zien en de belastingdienst terug te fluiten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin