‘Fiscale straf op verlies’

02-11-2018 | Laatste update op 15-09 | |
Seegers
Pieter Seegers fiscalist
Foto: ANP
Foto: ANP

Verlies lijden is nooit leuk, maar dat er ook nog een fiscale straf bovenop komt, maakt het nog zuurder.

Die straf komt door de werking van de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling is een extra aftrekpost van 14% op de behaalde winst voor ondernemers. Een fiscale subsidie dus. Maar pas op: bij een verlies verandert deze subsidie in een straf. Dat komt doordat de aftrekpost van 14% in mindering komt op zowel winsten als verliezen. Voordelig bij winsten en nadelig bij verliezen. Want door de korting van 14% op een verlies blijft er minder te verrekenen verlies met andere jaren over.

Een faciliteit die het ondernemerschap moet stimuleren, slaat bij verlies om in een faciliteit die het ondernemerschap belemmert

Dat is toch wel vreemd. Een faciliteit die het ondernemerschap moet stimuleren, slaat bij verlies om in een faciliteit die het ondernemerschap belemmert. En dat op een moment dat het toch al niet zo goed gaat met een bedrijf.

Faciliteit voor succesvolle, winstmakende ondernemers

Bij invoering van de mkb-winstvrijstelling in 2007 zijn er over deze vreemde werking van de faciliteit Kamervragen gesteld. De minister antwoordde dat de faciliteit bedoeld was voor succesvolle, winstmakende ondernemers en niet voor de verlieslijdende bedrijven. Nederland had behoefte aan winstgevende bedrijven en niet aan verliesgevende bedrijven. Een bijzondere redenatie. Heel veel bedrijven hebben af en toe een slecht jaar en maken dan verlies. Dat zijn dan toch niet opeens bedrijven waar Nederland niets aan heeft. Naar mijn mening zouden bedrijven die in zwaar weer komen, juist geholpen moeten worden. Ook op fiscaal gebied.

Land- en tuinbouw volop getroffen door deze vreemde uitwerking

In de landbouw- en tuinbouwsector heeft men met regelmaat goede jaren die door mindere jaren worden afgewisseld. Het begrip ‘varkenscyclus’ komt niet voor niets voort uit het agrarische bedrijfsleven. De sector wordt dus volop getroffen door deze vreemde uitwerking van een fiscale subsidie.

Winst maken is dus het credo, al is het alleen maar voor de fiscale straf die op verlies rust

Niet eerlijk, zo’n straf op verlies, dacht een ondernemer en stapte naar de belastingrechter. Hij sleepte zelfs het Europese verdrag ter bescherming van de rechten van de mens (EVRM) erbij. Maar dat mocht niet baten. De Belastingdienst mag de mkb-winstvrijstelling ook toepassen in verliessituaties. Dat is geen schending van het EVRM, zo oordeelde het gerechtshof Amsterdam. Winst maken is dus het credo, al is het alleen maar voor de fiscale straf die op verlies rust.

Meer over


Beheer