Doorgaan naar artikel

Financiën: ook Koppert heeft fiscale ruimte lunch

Werkgevers hebben een aanzienlijk fiscaal voordeel voor het verstrekken van gezonde lunches, ook Koppert Cress kan daarvan gebruikmaken.

Dat zegt staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga). Hij vroeg opheldering over de naheffing van € 40.000 die Koppert Cress kreeg voor de uitgebreide groentelunches voor zijn personeel. Die werden bereid door een chef-kok.

Vijlbrief beschrijft de behoorlijke fiscale ruimte die werkgevers hebben met een voorbeeld van een werkgever die altijd een fruitmand heeft staan voor zijn personeel, ter waarde van € 1 per werknemer per dag. Daarnaast verstrekt hij een gezonde groenterijke lunch ter waarde van € 12,50 per dag zonder hier een bijdrage voor te vragen van het personeel. Vijlbrief: “De werknemer krijgt in dat geval loon in natura ter waarde van € 13,50 per dag. Hiervoor krijgt hij gezond eten en heeft hij bovendien zelf geen kosten voor zijn lunch en tussendoortjes. De fruitmand wordt in principe op nihil gewaardeerd voor de loonbelasting en de lunch op € 3,35.”

De staatssecretaris berekent op jaarbasis 214 lunches. Vijlbrief: “Dan worden deze gewaardeerd op 214 x € 3,35 = € 716,90 op jaarbasis. Terwijl de werknemer feitelijk ter waarde van 214 x (€ 12,50 + € 1) = € 2.889 aan gezond eten krijgt van zijn werkgever. Stel de werkgever heeft hiervoor nog € 400 vrije ruimte beschikbaar, dan wordt slechts € 716,90 -/- € 400 = € 316,90 belast tegen 80% eindheffing: € 253,52.” Dat is het bedrag per werknemer in dat geval.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin