Doorgaan naar artikel

‘Fijnere tomaten door hete zomer’

Foto: Fotostudio Atelier 68

Foto: Fotostudio Atelier 68

“We gaan de onbelichte tomatenteelt dit seizoen eerder wisselen dan vorig jaar, en daar voelen we ons beter bij”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

De belichte tomatenteelt staat er goed op. Het geoogste product heeft een mooie kwaliteit. Bij Sevance ligt de productie van 22 kilo per vierkante meter in lijn met vorig jaar. De productie van Strabena is goed en voor het eerste jaar iets beter dan verwacht. “Het enige probleem in de belichte teelt is dat we via kratten de roofwants Nesidiocorus hebben binnengehaald. We spuiten nu de kopjes van de plant met middelen daartegen. Vanaf eind november gaan we tot januari alle insecten chemisch doodspuiten. Hiermee verliezen we ook de natuurlijke vijanden, zoals veel Macrolophus die het goed doet. Tijdens de teeltwisseling van de onbelichte teelt is onze enige kans om volledig chemisch te gaan in de belichte teelt, zodat we in januari weer biologisch kunnen gaan bestrijden.”

Nachtelijke druppelbeurten

De tomatenteler ziet een beetje galmijt, maar deze is door de wekelijkse bespuiting met zwavel goed onder controle. Ook de beperkte witte vlieg is goed onder controle. “Toen de Macrolophus op sterkte was, zijn we gestopt met inzet van Encarsia tegen witte vlieg.” Tegen rupsen is een paar keer met Xentari gespoten. Vlaemynck ziet nu geen rupsen meer.

Vroeger gingen we door met de teelt tot 20 december, maar dan zijn de prijzen niet goed meer

De teelt wordt van 24.00 tot 18.00 uur belicht. Tijdens de nacht wordt drie keer een druppelbeurt gegeven. Om 9.00 uur begint de teler met de normale druppelbeurten. Het water geven gaat door tot 15.30 uur en als het zonniger is tot 16.00 uur. “We kijken naar de verwachte stralingssom en afhankelijk daarvan stoppen we eerder of gaan langer door.”

Onbelichte teelt gekopt

Foundation in de onbelichte teelt is in derde week van september gekopt. De laatste oogst zal 3 december plaatsvinden. “De laatste trossen zijn bijzonder goed gezet. Als we zien hoe zwaar deze trossen zijn, denken we dat we de planten een week te laat hebben gekopt. We verwachten dat deze vruchten na dertien weken uitgroei net iets te fijn zullen blijven. We stoppen nu eerder met de teelt dan in het verleden. Vroeger gingen we door met de teelt tot 20 december, maar dan zijn de prijzen niet goed meer en plantten we de nieuwe teelt net na nieuwjaar. Dat beviel ons niet goed. Nu wisselen we de teelt eerder en daar voelen we ons beter bij.”

De plant staat echt nog naar onze zin. De tomaten zijn door het hete weer deze zomer wel iets fijner

Meegaande afnemer

Door de twee hete dagen van 20 en 21 augustus hebben de tomaten in twee trossen neusrot opgelopen. Deze slechte vruchten zijn eruit geknipt, waardoor trossen met drie of vier tomaten ontstonden. “Ondanks dit kwaliteitsprobleem is de afnemende supermarkt heel meegaand geweest, waardoor we twee weken lang kleinere trossen mochten leveren. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking met de afnemer, die er ook is als het moeilijk is.”

De plant krijgt drie tot vier druppelbeurten per dag. “We proberen de mat ’s nachts 15 tot 20% te laten interen.”

Een tros meer

De biologische bestrijding loopt goed met veel Macrolophus om een klein beetje witte vlieg te bestrijden. De teler heeft twee keer met Xentari tegen rupsen gespoten. Het resultaat is goed.

Voor Speedax in de onbelichte teelt geldt hetzelfde als Foundation. Speedax heeft nog wel vijf trossen, wat één tros meer is dan Foundation. “De kwaliteit en productie zijn goed. De plant staat echt nog naar onze zin. De tomaten zijn door het hete weer deze zomer wel iets fijner.”

De teeltwisseling van de onbelichte teelt start begin december.

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin