Doorgaan naar artikel

‘Fijn om weer echt te kunnen oogsten’

Het paprikagewas bij Barendse-DC II in Middenmeer heeft inmiddels de tweede zetting er aan.

Het eerste zetsel moest eraan komen in een donkere week. Gelukkig hielpen de laatste dagen van die week nog net even mee. Bij de geplande tweede zetting  viel de instraling wat tegen. Daardoor is de tweede zetting iets later dan vorig jaar.

Teeltmanager Marcel van der Loos: “We gebruiken de stuurmogelijkheden om klaar te staan voor zetting. Qua generativiteit stond het gewas er klaar voor. Licht is echter essentieel voor de zetting. Gemiddeld is de straling 3.500 Joules in week 7. Dit jaar kregen we 2000 Joules. We zien daardoor een oksel hoger zetting.”

Regelmaat

Inmiddels is de zetting nu goed op gang. “Het gewas staat er gezond en vitaal op, en we verwachten nu regelmaat in de plant te krijgen. In de etmaaltemperatuur sturen we zo goed mogelijk lichtafhankelijk. We gaan daarbij niet extreem laag in de nacht- en etmaaltemperatuur om op die manier zetting af te dwingen. Dat zien wij niet als oplossing, want daarvan gaat het tempo uit de plant en wordt hij vegetatiever.”

Hogere EC en pH

Na de periode van weinig water geven rond week 3 en 4 is de watergift opgevoerd. “Vanwege die periode zitten we nog wel met een wat hogere mat-EC en pH. Daarom hanteren we nu wel een gemiddelde weekdrain van 25 procent, om de gehaltes in de mat gelijkmatiger te krijgen en om langzaam te dalen met EC en pH. Het drainpercentage is daarbij op lichte dagen het hoogst, op donkere dagen vrijwel niets.”

Graanpollen

Aan plagen zijn tot nu toe alleen wat plekken luis gevonden. “De biologische bestrijding kunnen we daardoor mooi opbouwen. We gebruiken graanpollen en diverse soorten sluipwespen voor de parasitering. Nu zetten we in week 9 en week 10 ook spint en spintroofmijten uit om een evenwicht op te bouwen en solide te staan voor wat betreft de spint. Waardoor we niet verrast worden in de zomer.”

Ruimte om door te zetten

Halverwege week 9 is de oogst weer gestart in de Overture. “Het is altijd fijn om weer echt te kunnen oogsten! De plant krijgt dan meteen ruimte om door te zetten en staat klaar voor het voorjaar. We gaan voor een goede kwaliteit en productie. Kortom: elk jaar weer nieuwe uitdagingen!”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin