Doorgaan naar artikel

Ff wat aars

‘Ff wat aars’, zeggen we in West-Friesland. Dit keer geen kritische nood, maar even over wat zaken uit het veld.

Ik heb er ook weleens eerder wat over gezegd: de records die er elk jaar weer zijn. Dit jaar kunnen we er ook weer een paar bijschrijven. Het voorjaar verliep niet echt zoals we ‘normaal’ gewend zijn, we moesten alles uit de kast halen om de planten de grond in te krijgen. De gezegdes ‘maart roert zijn staart en april doet wat hij wil’ werden weer eens bevestigd. “Voor niets gaat de zon op”, zei mijn moeder altijd en het is maar goed dat dit gezegde voor de agrarische sector niet opgaat. Natuurlijk wel dat de zon voor niets opgaat, maar niet dat alles vanzelf gaat. Dat niet alles goed gaat, hoeft natuurlijk niet altijd verkeerd te zijn. Immers, ‘geen ramp is pas een ramp’ luidt het gezegde onder ons als agrariërs. Het gaat echter toch tegen je gevoel in om je gewassen zo moeizaam van start te zien gaan.

Met 75% oogstpercentage bij winterbloemkool en een prijsstijging van bijna 50% ten opzichte van vorig jaar zijn we niet echt ontevreden

De prijzen voor de bloemkool die we nu oogsten, zijn overigens prima te noemen. Het oogstpercentage is weliswaar niet wat het zou moeten zijn, maar de prijs maakt dat wel goed. Met 75% oogstpercentage bij winterbloemkool en een prijsstijging van bijna 50% ten opzichte van vorig jaar zijn we niet echt ontevreden. Bij het schrijven van deze column zijn we de laatste winterbloemkolen aan het oogsten en zijn ook de eerste voorjaarsbloemkolen al weer gesneden. Het komt dit jaar goed uit dat we een later ras winterbloemkool hebben dan we gewend zijn, want de overgang naar de voorjaarsbloemkool komt door het koelere voorjaar wat later opgang.

Een zeer lastige en zeer dure teelt

Het is natuurlijk riskant om uitspraken te doen over de prijsvorming voor de aankomende periode, maar het ziet er wel gunstig uit voor de komende weken. De bloemkool uit zuidelijke landen raakt een beetje op en in Duitsland, België en Nederland zullen de aantallen nog niet echt extreem zijn. Het is ook wel verklaarbaar dat er in deze landen nog niet veel bloemkool op de markt komt, want het is gewoon een zeer lastige en zeer dure teelt. Vorig jaar bracht het ook nog niet veel op en daarom beginnen meerdere telers ook wat later. Je kunt dan starten met goedkoper plantmateriaal en je hebt meer oogstzekerheid. Prijzen van € 1,50 klinkt misschien vrij hoog, maar dat moet je eigenlijk wel maken voor deze dure teelt. De praktijk wijst uit dat je die prijs gemiddeld voor je eerste hectaren bloemkool nooit haalt. Toch weer benieuwd hoe dat dit jaar gaat uitpakken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin