Doorgaan naar artikel

Fertigatie op maat met mobiele bemestingsunit

De basis van het concept is een mobiele voedingsunit die meteen klaar is voor gebruik. - Foto: Kei Groen premium

De basis van het concept is een mobiele voedingsunit die meteen klaar is voor gebruik. - Foto: Kei Groen

Onder de naam Mobile Nutrigation Solution (MNS) hebben drie toeleveranciers in de tuinbouw een nieuw bemestingsconcept met druppelirrigatie ontwikkeld voor vollegrondsgroentgewassen. Ze testen de unit in de praktijk in de preiteelt.

De basis van het concept van Haifa (leverancier van meststoffen), Netafim (leverancier van technische installaties en druppelslangen) en Kemeling Kunststoffen (producent van kunststof tanks) is een mobiele voedingsunit (container met voedingsinstallatie) die meteen klaar is voor gebruik. Die unit is eenvoudig aan te sluiten op een druppelsysteem.

Haifa levert daarbij op maat gemaakte meststoffen volgens het MyMultifeed-concept, passend bij het gewas en de behoefte ervan op dat moment. Deze manier van bemesten is zeer efficiënt en voorkomt uitspoeling en vervluchtiging van nutriënten naar het milieu. De meststoffen worden geleverd in op maat gemaakte bigbags en worden toegevoegd aan het bevloeiingswater in de mobiele container.

Praktijktest in prei

Na verschillende proeven op kleine schaal te hebben afgerond, is op 21 juli een grootschalige proef opgestart van dit MNS-bemestingsconcept bij Theo Rooijakkers in Helden (Limburg). Rooijakkers past deze manier van bemesten toe op een perceel van 3,5 hectare met prei. Het perceel is verdeeld in vier vakken die hij afzonderlijk van elkaar kan irrigeren en fertigeren.

Aanvulling op basisbemesting

De preiplanten zijn op 11 juli geplant. Vanaf begin augustus start de fertigatiebemesting. “Fertigatie gebeurt altijd naast de standaard basisbemesting van organische mest”, zegt Willem-Jan de Kort, agronomist bij Haifa. “Van de totale voedingsstoffen gedurende het seizoen komt de helft van de basisbemesting en de andere helft via fertigatie. De nutriënten die met fertigatie worden gegeven, kunnen exact worden afgestemd op het gewas, de bodemsamenstelling en het gewasstadium.”

Besparen op watergift

Rooijakkers wijst ook op de waterefficiëntie. “Voor beregenen zullen steeds strengere eisen gelden vanwege de schaarste aan water in de zomer. Met druppelslangen bespaar ik 30% op de watergift.”

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin