Doorgaan naar artikel

Fendt-smalspoor stuurt en schoffelt zelf

Fendt-smalspoor stuurt en schoffelt zelf

Fendt-smalspoor stuurt en schoffelt zelf

Fendt ontwikkelde samen met Braun Maschinenbau lasertechniek waarmee een 200-serie-smalspoortrekker automatisch tussen wijngaarden stuurt. Daarmee winnen de bedrijven een innovatieprijs op de Agritechnica.

Volgens trekkerfabrikant Fendt vergt bodembewerking in de wijnbouw veel concentratie van chauffeurs: de chauffeur moet de smalspoortrekker namelijk kaarsrecht door de wijngaard sturen, en daarbij de (schoffel-)werktuigen strak langs de boompjes bewegen. Daarom heeft Fendt, in samenwerking met Braun Maschinenbau, lasertechniek ontwikkeld waarmee de trekker automatisch stuurt, en waarbij beweegbare werktuigen automatisch langs de boompjes worden gestuurd.

Lasers tasten af

Met de lasertechniek voorop de trekker worden bodemcontouren, wijnstokken en palen gezien. Die informatie worden via een Isobus-interface doorgegeven aan de smalspoortrekker, een Fendt 200V Vario. Met een gyroscoop wordt bovendien de 3D-positie van de trekker bepaald. Met deze informatie worden de trekker en de hydrauliek aangestuurd.

Lees verder onder de foto

Lasertechniek voorop de trekker ziet wijnstokken, de bodemcontouren en palen. Daarmee stuurt de trekker zelf, en bewegen werktuigen automatisch langs de boompjes. - Foto: AGCO

Lasertechniek voorop de trekker ziet wijnstokken, de bodemcontouren en palen. Daarmee stuurt de trekker zelf, en bewegen werktuigen automatisch langs de boompjes. – Foto: AGCO

In de wijnbouw wordt veelal gewerkt met schoffel- en grondbewerkingsmachines links en rechts van de trekker, tussen voor- en achterwiel. Dit soort beweegbare machines, maar ook een sideshift van een klepelbak, kan het lasersysteem zelf aansturen.

Ook minder middelen

Volgens de ontwikkelaars ontlast dit systeem de chauffeur, verhoogt het de capaciteit, en vanwege de exacte bewerking reduceert dit het gebruik van andere gewasbeschermingsmiddelen. Agco wint hiermee een ‘zilveren medaille’, als innovatieprijs op de komende Agritechnica.

Beheer
WP Admin