Doorgaan naar artikel

FAVV wil dwangsom innen bij Nederlands teeltbedrijf

De Belgische voedselautoriteit FAVV wil een forse dwangsom invorderen bij een Nederlands teeltbedrijf met voorheen een bedrijf in België.

De FAVV, zusterorganisatie van de NVWA, startte in Nederland een rechtszaak om het teeltbedrijf te achtervolgen met de miljoenenclaim. Die was zo hoog opgelopen, omdat een dwangsom was opgelegd van €10.000 per dag zolang het bedrijf geen actie ondernam op de geconstateerde tekortkomingen in de teelt. De FAVV stelt zelf dat het in 2020 overtredingen van EU-regelgeving heeft geconstateerd bij het teeltbedrijf, onder meer op het gebied van tracering, etikettering, hygiëne en gewasbeschermingsmiddelen.

Nederlandse en Belgische locaties gesplitst

De FAVV stapte naar de Rechtbank Rotterdam. De dienst kan de vordering niet meer innen, omdat het teeltbedrijf een organisatorische wijziging onderging. Daarbij zijn de Nederlandse en Belgische locaties gesplitst. De FAVV noemt dit een sterfhuisconstructie en wil de vordering in Nederland verhalen. De teeltactiviteiten zijn in België onder een andere entiteit doorgegaan.

Volgens de bestuurders van de teeltbedrijven is het vermogen van het teeltbedrijf in België achtergebleven en is de FAVV niet benadeeld door de splitsing van bedrijven. Toch stelt de Rechtbank Rotterdam de FAVV grotendeels in het gelijk.

Welke dwangsom moet worden opgelegd is nog niet duidelijk. In België lopen nog procedures over de hoogte van de boete voor de overtreding.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin