Doorgaan naar artikel

EZ terughoudend met sectorbrede heffing

Het ministerie van Economische Zaken zal niet lichtvaardig overgaan tot de afgifte van algemeenverbindendverklaringen (AVV’s) aan branche- en productorganisaties. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Bij het ministerie ligt een aantal verzoeken voor AVV-verklaringen waardoor het mogelijk is om sectorbreed geld te innen voor een gemeenschappelijk doel, zoals het doen van onderzoek. Erkende branche- en producentenorganisaties kunnen met een AVV-verklaring ook geld innen bij niet-leden.

Nieuwe heffingen op oude manier

Dijksma sprak woensdag op een bijeenkomst waar werd stilgestaan bij de opheffing van de product- en bedrijfschappen. De staatssecretaris zegt dat niet het gevoel moet ontstaan dat er na de opheffing van de productschappen nieuwe heffingen worden opgelegd op de oude manier. “Als de mensen het gevoel hebben dat er een truc wordt toegepast, dan begint de discussie weer helemaal opnieuw. Dan kom alle chagrijn die er was meteen weer op tafel.”

Veel vormen van samenwerking mogelijk

Volgens Dijksma moet het bedrijfsleven zich niet te veel richten op AVV’s, omdat zonder de verplichte sectorbrede inning ook veel vormen van samenwerking mogelijk zijn.

Inning heffingen

LTO-voorzitter Albert Jan Maat maakte duidelijk dat nog niet duidelijk is wie de taak op zich moet nemen van de inning van de heffingen, als een AVV eenmaal is afgegeven. Hij zei dat het ministerie daarin het initiatief moet nemen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin