EZ: GMO moet contact teler en klant toestaan

25-07-2014 | |
EZ: GMO moet contact teler en klant toestaan

Nederland wil rechtstreeks contact tussen telers en afnemers mogelijk maken in een GMO-erkende producentenorganisatie. Nu verhinderen europese GMO-regels dat.

Staatsecretaris Dijksma stelde al dat ze in Europees verband ervoor pleit de regelgeving voor GMO aan te passen aan de marktsituatie van producentenorganisaties in Noord West Europa. Dat betekent onder meer dat ze af wil van het verbod op rechtstreeks contact tussen telers en afnemers. Dat stelt het ministerie desgevraagd.   “Rechtstreeks contact tussen telers in een producentenorganisatie en afnemers is inderdaad één van de punten waarbij de GMO-regels op gespannen voet staan met de marktsituatie in Nederland. De Staatssecretaris zet zich in om de regelgeving zo aan te passen dat deze beter aansluit bij de marktsituatie waar producentenorganisaties in Noord West Europa mee te maken hebben.” Dat is een proces van lange adem. “Het kan echter nog wel even duren voordat de regels zijn aangepast. Tot die tijd dienen de huidige regels te worden nageleefd”, aldus het ministerie.

Nederland kan de regelgeving via een nationale strategie nog verder aanpassen aan de eigen markt, maar die mogelijk doet zich voorlopig ook niet voor. De oude nationale strategie liep aanvankelijk tot 2013, maar moet nu nog mee tot 2015. Nederland wil de nationale strategie pas aanpassen als de huidige discussie over de aanpassing van de uitvoeringsbepalingen van de GMO is afgerond.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer