Doorgaan naar artikel

Extremer zomerweer stuwt export naar zuiden EU

Cherrytomaten in een kas. Zuidelijke lidstaten vragen meer product in de zomer. - Foto: Gerard Boonekamp premium

Cherrytomaten in een kas. Zuidelijke lidstaten vragen meer product in de zomer. - Foto: Gerard Boonekamp

Het zuiden van de EU wordt een belangrijker exportbestemming vanwege extreem zomerweer in die streek. De Nederlandse exportwaarde van groenten en fruit steeg fors in 2022.

In de zomer van 2022 kwam meer vraag uit zuidelijke lidstaten naar vooral Nederlandse tomaten en peren. Italië had tekort door een zeer slechte perenoogst en teeltproblemen in tomaten. In Spanje groeide de vraag naar tomaten, uien en bananen.

De opvallende export van tomaten naar Italië en Spanje kwamen precies in de periode dat zij met hoge temperaturen en droogte te maken hadden. Dat schrijft GroentenFruit Huis in een jaarbericht over de exportcijfers.

Forse stijging productiewaarde

De exportwaarde van verse groenten nam met 4% toe, die van vers fruit met 1%. Dit is deels veroorzaakt door hogere prijzen. De export bestaat uit doorvoer van import en export van Nederlands product. De waarde van die Nederlandse productie van groenten en fruit groeide van € 3,9 miljard naar € 4,2 miljard. In kilo’s kromp de hoeveelheid verse groenten en fruit die werden geëxporteerd licht met 1%. Export betreft hoofdzakelijk de verkoop aan onze buurlanden.

Daling uitvoer naar Duitse markt

Dat de Duitse markt minder product afnam, lijkt het gevolg van de energiecrisis. In het eerste kwartaal van 2022 was het aanbod tomaten en komkommers uit Nederland kleiner. Dit kwam doordat telers later inplantten om gaskosten te besparen. In totaal daalde het volume groente en fruit naar Duitsland 6%, in waarde was de daling 4%.

Na Duitsland zijn België (€ 1,2 miljard) en Verenigd Koninkrijk (€ 1,1 miljard) in volgorde van grootte de belangrijkste markten. Beide handelsstromen bleven stabiel. De afzet in Zuid-Europa groeide door die extra vraag in de zomer Frankrijk nam 9% meer af, Italië zelfs 20% en Spanje 6%.

Waarde uitvoer komkommer plust 18%

Voor een top 10 producten n exportwaarde tikten de hoge komkommerprijzen door. Daardoor had de handelsstroom 18% meer waarde. Dat geldt ook voor peren. Bij tomaten en paprika liep de exportwaarde iets terug.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin