‘Extreme weersomstandigheden zijn uitdaging’

17-09-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Andreae
Hayo Andreae specialist kwaliteitszaken KCB
Foto: ANP
Foto: ANP

De laatste jaren merken we dat we steeds vaker last hebben van extreme weersinvloeden. Dit jaar een late nachtvorst en vervolgens 2 hittegolven met temperaturen tot wel 40 graden. Tussendoor vielen geregeld fikse hagelbuien en kregen we een zomerstorm die met name in een deel van Noord-Holland voor flinke schade heeft gezorgd.

Om met dit soort weertypen kwalitatief goede producten te telen, wordt een steeds grotere uitdaging. Ondanks al deze extremen deze zomer lijkt de kwaliteit van de appels en peren die we nu in de handelskanalen tegenkomen zeker niet tegen te vallen. Zonnebrand is dit jaar een groot probleem maar wordt goed uitgesorteerd. Hagel heeft in verschillende delen van het land voor veel problemen gezorgd, maar hagelschade komen we nu nog weinig tegen.

Verruwing is aandachtspunt

Verruwing is elk jaar weer een aandachtspunt. Soms is er veel verschil tussen de partijen. Je ziet prachtige partijen Conference-peren zonder ruwschilligheid en partijen waar toch behoorlijk wat opstaande verruwing in zit. Ook bij Elstar-appels komen we partijen tegen met te veel dichte ruwschilligheid. Op de aankomende hardfruitdag die door het KCB op donderdag 3 oktober wordt gehouden, krijgt hagel en ruwschilligheid ook zeker weer uitgebreid aandacht.

Verpakken in tasjes

Eveneens een punt van aandacht blijft het verpakken van appels en peren in tasjes. Door de verpakking heen lijkt de kwaliteit vaak nog prima in orde, maar zodra de vruchten uit de verpakking gehaald worden, zien we helaas toch vaak buts- en steelschade.

Meer over


Beheer