Doorgaan naar artikel

Extreem veel schademeldingen door noodweer

De hagelbuien die zaterdag en zondag over het land trokken, hebben forse schade aangericht in de akkerbouw, fruitteelt en vollegrondsgroenteteelt.

Maandagmiddag hadden de verzekeraars in totaal 142 schademeldingen binnen. Ze noemen het aantal meldingen extreem veel.

Uit een inventarisatie blijkt dat Interpolis circa vijftig schademeldingen binnen heeft gekregen van agrariërs, Vereinigte Hagel 42 meldingen en Agriver eveneens ongeveer vijftig. De meeste meldingen betroffen hagelschade in de regio’s rond Steenwijkerwold en Giethoorn. In deze regio’s werden voornamelijk percelen met mais en tarwe getroffen. In de Noordoostpolder en Flevopolder zijn veel boomgaarden met appels en peren geraakt.

Ook akkerbouwers- en vollegrondsgroentetelers in Zuid-Holland en Zeeland melden veel schade. Zondagmiddag trok een felle hagel- en onweersbui over de Hoekse Waard en Tholen. De schade aan aardappelen, uien, tarwe is lokaal erg groot. Ook is er in deze regio schade aan percelen met spinazie, witlofpennen, suikerbieten, peen en knolselderij.

Interpolis heeft naast de hagelschade nog vijf meldingen gekregen van bliksemschade, vijf meldingen van overgelopen goten in kassen en enkele gevallen van stormschade. Deze meldingen zijn afkomstig uit het westen van het land.

De verzekeraars noemen het aantal meldingen dat zij na het weekend binnen kregen ‘extreem’. De verwachting is dat het schadebedrag flink zal zijn. Taxateurs gaan deze week – als de percelen enigszins zijn opgedroogd – op pad om de schade te inventariseren.

Het aantal schademeldingen staat niet op zich, melden de verzekeraars. De intensiteit van de buien zou jaarlijks toenemen en ondernemers zijn vaak beperkt verzekerd. De animo voor de Brede Weerszekering neemt weliswaar iets toe. De verzekeraars melden dat in totaal 410 Brede Weersverzekeringen zijn afgesloten dit jaar. Het KNMI beaamt dat de buienintensiteit toeneemt als gevolg van de geleidelijke opwarming van de aarde.

Bron: Boerderij

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin