Doorgaan naar artikel

Extra werk

Rond half oktober hebben wij weer onze jaarlijkse audits voor GlobalGap en PlanetProof gehad.

De controleurs hadden weinig aanmerkingen, dus dat zit er weer voor een jaartje op. Toch vraag ik me af: kunnen die twee audits niet gewoon in één keer gedaan worden? Het gaat over nagenoeg hetzelfde en er zit veel overlap tussen beide certificaten. Het kost ons nu twee keer een halve dag werk en twee keer auditkosten en het kost de auditinstanties twee halve dagen, terwijl dat tegen minder kosten in een halve dag zou kunnen.

Perceel biologische asperges

Iets anders dat ons afgelopen seizoen extra werk heeft bezorgd, is een perceel biologische asperges. Dat perceel grenst pal aan een van onze percelen. In de biologische sector worden aspergekevers aangepakt met een middel dat de kevers uit de percelen jaagt. Dat is voor hen dus een mooie oplossing, maar als ze dan vervolgens hun heil in het aangrenzende perceel van ons (of andere gangbare aspergetelers) zoeken, dan wordt ons probleem groter. Het afgelopen seizoen konden we in al onze percelen toe met één of zelfs geen enkele keer bestrijden, maar in dát perceel moesten we vaker aan de slag. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de gangbare sector op deze manier lijdt onder de biologische sector?

Een portaaltrekker ombouwen

Over biologisch gesproken, wij pakken het onkruid op onze aspergeruggen zoveel mogelijk mechanisch aan. Dat deden we tot nu toe met een smalspoortrekker, waarbij je onder de stofwolken komt te zitten, omdat het beste effect ontstaat op droge grond. Daar willen we vanaf en we hebben bij enkele collega’s met een smalspoortrekker gekeken of zij daar geen last van hadden. Dat was niet zo en daarom hebben we besloten een portaaltrekker om te gaan bouwen. We zijn nog op bezoek geweest bij een collega die ook met een portaalrekker werkt. Zijn aanpak kwam een heel eind in de richting die wij voor ogen hebben, maar die teler beviel de aanpak met een herbicide op de rug dan weer niet zo goed, omdat die grond meestal pof droog is. Dat moeten we dus nog oplossen.

We willen zeker geen vingerwieders, maar schijven om de grond te kunnen aanaarden of afbouwen. Alleen op de 10 centimeter brede bovenkant van de rug gebruiken we dan nog een herbicide. Dat zou een flinke reductie aan middelen betekenen. Hermeler zou zo’n machine al bouwen, dat gaan we binnenkort op ExpoSE in Karlsruhe (D) dan maar eens bekijken. Misschien hoeven we dáár dan geen extra werk meer in te steken.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin