Doorgaan naar artikel

‘Extra krijtje tegen felle zon’

“In de zomerteelt sperziebonen wordt alleen de eerste vlucht geoogst, geen tweede vlucht.

“Vanwege ziektedruk en minder kwaliteit bonen ruimen we het gewas sneller op”, zegt sperziebonenteler Wim Huisman in Raalte (Ov). “We oogsten dan alleen jonge boontjes.”

Van het eerste kraanvak dat op 7 februari is geplant, is de tweede zetting al geoogst en het gewas geruimd. In de week voor pinksteren zijn daar nieuwe sperziebonen geplant. Na een week stond het gewas al halverwege de draad.

Constant jonge boontjes

In het tweede en derde kraanvak zijn in de week na pinksteren nog bonen geoogst en gaat het gewas eruit. Huisman: “Deze week gaan we één kraanvak overplanten en dat andere vak laten we nog 10 dagen leeg liggen. Dan gaan we dit kraanvak pas weer planten om een gelijkmatig aanbod te hebben.”

In het vierde kraanvak is de teler nu bezig met de oogst van de tweede zetting. Het vijfde (laatste) kraanvak is na de eerste pluk al geruimd en nieuw geplant.

“Normaal gesproken doen we bij de eerste planting een tweede pluk, maar bij dit kraanvak niet. Dit doen we om volgende week jonge boontjes te hebben, want dan zijn we in de andere kraanvakken uitgeplukt. Zo hebben we constant jonge boontje om af te zetten.”

Soms ‘vette’ planten

Een week na het planten, spuit de bonenteler één keer met Tracer en Vertimec tegen het ongedierte. Daarna gaat hij biologisch verder. Tegen spint hangt hij aan 1 op de 5 planten een zakje met roofmijten amblyseius swirskii.

Van deze roofmijten strooit hij wekelijks losse exemplaren over het gewas uit. Op de spintplekken strooit hij iedere week 3 tot 4 busjes spintroofmijten phytoseiulus persimilis uit.

De witte vlieg is geen probleem, dat is in andere jaren wel anders

“De biologische gewasbescherming loopt goed. Soms hebben we wel bonenplanten die ‘vet’ worden. Maar als we het gewas ruimen, zijn we ook deze planten weer kwijt”, aldus de bonenteler.

De witte vlieg is geen probleem. “Dat is andere jaren wel anders”, aldus Huisman. Door de noordenwind van de laatste tijd steekt spint wel weer meer de kop op.

Extra ‘krijtje’ op kas

Omdat het eerste ‘lichte krijtje’ al weer van het kasdek aan het afslijten was, heeft de bonenteler een extra krijtje erbij op laten brengen om met het mooi weer geen felle zon op de bonen te hebben. Verder verloopt de teelt van de sperziebonen goed en de prijsvorming is redelijk.

Zodra er iets meer aanvoer is, zijn de prijzen een stuk lager

“De prijsvorming fluctueert wel. En zodra er iets meer aanvoer is, zijn de prijzen een stuk lager. We lopen nog steeds € 1 per kilo achter op vorig jaar. Het verschil is niet groter geworden, waardoor we gelukkig niet verder achter zijn gaan lopen.”

Met de schoolverlaters die examen hebben gedaan, kan de teler de benodigde oogstarbeid goed rond krijgen. Met de zomerschoolvakantie komen er extra scholieren bij om bonen te plukken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Huisman

sperziebonenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin