Doorgaan naar artikel

Extra inspecties wortelknobbelaaltje in kassen

Foto: Misset premium

Foto: Misset

Naktuinbouw en NVWA zijn gestart met bedrijfsinspecties in de sierteelt naar het ook voor glasgroente gevaarlijke wortelknobbelaaltje.

Dit jaar heeft NVWA op 4 sierteeltbedrijven maatregelen opgelegd na de vondst van Meloidogyne enterolobii, oftewel het wortelknobbelaaltje. De vondst is gedaan in het gewas Ficus microcarpa. De nematode kan bij besmetting ook grote schade aanrichten aan glasgroente. Toch is er geen grote reden tot zorg, ‘als glasgroentetelers zich bewust zijn van de risico’s en uitwisseling van grond en machines met hoog risico vermijden’, schrijft de NVWA.

Zwitserse groentetelers worstelen

Toch zijn de laatste internationale besmettingen van Meloidogyne enterolobii in Zwitserland en Australië gemeld op glasgroentebedrijven. Dat blijkt uit de database voor plantenziektes van plantgezondheidsplatform EPPO. In Zwitserland pogen twee glasgroentebedrijven sinds 2018 van de besmetting af te komen, maar dat blijkt erg lastig.

Meloidogyne enterolobii heeft sinds 11 april 2022 de quarantaine-status in de Europese Unie (EU). Lidstaten zijn verplicht maatregelen te nemen om deze nematode uit te roeien en om verdere verspreiding te voorkomen. In Nederland betekent dat ook het vernietigen van besmette sierplanten.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin