Doorgaan naar artikel

Extra geld voor MKB-ondernemers

Het kabinet wil met aanvullende maatregelen circa €2,5 miljard aan extra financiering voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) mogelijk maken.

Dat schrijft minister Henk Kamp van het ministerie van Economische Zaken in een brief aan de leden van de Tweede Kamer. Het kabinet staat onder meer voor €1 miljard extra garant bij kredietverlening.

Meer geld pensioenfondsen, verzekeraars

Naast de extra garantstelling, ondersteunt het ministerie de oprichting van de eerste fondsen van de Nederlandse Investeringsinstelling, waardoor pensioenfondsen en verzekeraars de komende drie jaar €2 miljard extra krediet beschikbaar stellen aan het MKB. Verreweg de meeste agrarische bedrijven maar ook toeleveranciers van boeren vallen onder het MKB.

Krediet vaak afgewezen

Kamp stelt in de brief vast dat de Nederlandse economie flink aantrekt en ondernemers daarom plannen maken om uit te breiden, te investeren en te groeien. Het kabinet wil de groei ondersteunen, aldus Kamp, ook omdat nog vier van de tien kleine ondernemers nog onvoldoende mogelijkheden ziet om financiering te krijgen. In de landbouw kreeg overigens volgens de laatste financieringsmonitor van de overheid 76 procent de gevraagde financiering volledig.

Minder bankkrediet beschikbaar

Banken hebben mede door verandering van regelgeving steeds minder krediet beschikbaar. Daarom lanceert het kabinet samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken een ‘Nationale Financieringswijzer’ voor ondernemers. Met deze app kunnen ondernemers zien welke financieringsvorm het beste past bij hun financieringsplannen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin