Extra CO2-besparing glastuinbouw

15-02-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: LTO Glaskracht Nederland.
Foto: LTO Glaskracht Nederland.

LTO Glaskracht werkt voor 1 mei maatregelen uit voor extra energiebesparing in de glastuinbouw.

Dat schrijft Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer over de uitvoeringsagenda 2018 voor het Energieakkoord in het komende jaar. De uitvoeringsagenda bevat extra maatregelen voor dit jaar voor verschillende sectoren, waaronder glastuinbouw. De partijen zijn akkoord over deze extra maatregelen. Later dit jaar moet overigens een nieuw Energieakkoord voor 2030 worden afgesproken.

Aantal extra energieschermen verhogen

Op dit moment kijkt LTO Glaskracht naar mogelijkheden om het aantal extra energieschermen in kassen snel te verhogen. Daarvoor wil het ministerie mogelijk de EHG-regeling voor extra besparende energiemaatregelen inzetten. Zo wil minister Eric Wiebes de sector stimuleren de energiebesparingsdoelen te halen.

Ook kan een eerste warmtecluster van 200 hectare glastuinbouw dit jaar een bijdrage zijn in de extra maatregelen uit de tuinbouw voor de besparingdoelstelling.

Doelstelling energiebesparing halen

Nederland haalt de energiebesparingsdoelstelling van 100 PJ voor 2020 niet. De glastuinbouw zal pogen 3 PJ extra besparing te realiseren. Daar kan mogelijk het eigen energiebesparingssysteem voor de glastuinbouw een rol in spelen. Landbouwminister Schouten zal binnenkort de Tweede Kamer informeren over de voortgang om voor de glastuinbouwsector dit systeem algemeen verbindend te verklaren. Daar wacht de sector al jaren op.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer