Doorgaan naar artikel

Extra budget en wijzigingen in EIA

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Voor de EIA is voor komend jaar het budget met € 10 miljoen opgetrokken naar € 259 miljoen. Vanaf 2025 zal het budget nog harder groeien.

Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) volgend jaar tot 40% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Bij ondernemers is er veel belangstelling voor de regeling. Het aantal aanvragen is de laatste jaren fors toegenomen. Het beschikbare budget voor de EIA is in 2023 – net als het jaar ervoor – substantieel overschreden. Voor zowel 2025 als 2026 wordt eenmalig extra budget voor de EIA uitgetrokken (een beschikbaar budget van € 441 miljoen in 2025 en € 470 miljoen in 2026). Vanaf 2027 wordt het budget structureel verhoogd met € 53 miljoen per jaar.

Elektrische pomp voor beregenen

Nieuw op de Energielijst is een watertoevoersysteem met een elektrisch aangedreven pomp voor het beregenen van gewassen. De reden is dat dit energie bespaart, vergeleken met een systeem met een door fossiele energie aangedreven pomp. Ook voor het bemesten van gewassen in de glastuinbouw met CO2 is er nu een systeem subsidiabel dat de CO2uit de buitenlucht haalt. Het verbranden van fossiele brandstoffen om CO2te maken is hierdoor niet meer nodig.

Derde energiescherm

Altijd populair bij glastuinders was het energiescherm. Nu komt alleen de investering in een derde scherm nog in aanmerking, omdat het tweede scherm is opgenomen op de Erkende Maatregelenlijst. Daarop staan de investeringen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, waarmee glastuinders kunnen voldoen aan de energiebesparingsplicht.

Alleen nog dimbare armaturen

Ook zeer populair was de investeringsaftrek voor ledlampen. In 2024 wordt alleen de investering in armaturen voor vervanging van bestaande armaturen nog ondersteund. Tevens is de minimale eis voor de specifieke lichtstroom verhoogd en moet het armatuur dimbaar zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin