Doorgaan naar artikel

‘Extra blaadje wegsnijden’

Begin week 25 heeft het tomatengewas bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle te maken met een van de warmste dagen tot dan toe dit jaar.

Rob Oosterom: “Het is ook echt zo’n ‘plak-dag’: wel warm, maar vochtiger en met minder licht.” Tijdens dergelijke weersomstandigheden moet hij wat extra water geven. “We voeren geen echte grote wijzigingen door, maar doen wel wat kleine aanpassingen, zodat de planten er iets meer water bij krijgen. Het gewas verdampt meer. We zitten het hele jaar aan de rustige kant met watergeven, maar zagen de EC op gaan lopen naar 4,9. Terwijl we rond de 4 EC, of net daarboven, willen zitten.”

Plantbelasting is hoog

De huidige hoge temperaturen resulteren in hoge producties. “We liggen nog 1,7 kilo achter op vorig jaar, maar dat gat wordt steeds kleiner.” Ook de plantbelasting is hoog. Er hangen bijna 231 vruchten aan. In week 24 kwam er meer bij dan hij er vanaf plukte. Het gemiddeld vruchtgewicht lag even onder de 100 gram, maar komt deze week uit op 103 tot 104 gram. “En het stijgt door naar 106 gram.”

CO2 uit ketel

Met de warme dagen probeert hij het toch nog zo koel als mogelijk te houden in de kas. OCAP-CO2 is weer beschikbaar, nadat de aanvoer er vijf dagen tussenuit lag. Oosterom heeft een tijdje CO2 moeten doseren met een combinatie van zijn ketel en OCAP. “De WKK is twee weken geleden in elkaar gedraaid.” Tijdens het opstarten na groot onderhoud brak er een zuiger. Gelukkig kon er snel gehandeld worden. Er was nog een nieuw blok voorhanden, dat over een paar dagen geïnstalleerd wordt.

In de tussentijd wordt in de ochtenduurtjes CO2 gedoseerd met de ketel, waarbij de buffer voor 30 tot 35% vol wordt gedraaid. Rond 11.00 uur komt de OCAP-CO2 daarbij. “Je doet dan nog wat.”

Geen virus

Virusziektes als Pepinomozaïekvirus en ToBRFV zijn niet aanwezig. Dat is best uniek, als hij naar collega’s om zich heen kijkt. “Wij brengen ook geen Pepinomozaïekvirus in en zijn toch al drie jaar schoon.”

Spint vroeger

Met de meeste plagen is het heel rustig. “Alleen spint komt elk jaar terug. En eerder. Dit jaar was het al in week 20 en 21, vorig jaar in week 25 en 26. Mijn biologische begeleider zei: ‘dan zal het elke keer wel op dezelfde plaats in de kas zijn, dat je daar die eerste spint ziet’. Maar dat is niet zo.” Er bleek een correctie nodig. “Je moet echt twee keer spuiten. Eén keer werkt niet.”

Macrolophus kweken

Er is daarna weer biologie uitgezet. Om de week Encarsia, met nog een beetje Eretmocerus. In week 21 is op de spintplekken Macrolophus uitgezet. “Op die manier Macrolophus kweken gaat goed. Preventief een kweek opzetten lukt mij niet zo goed.”

Meer vocht

De teler is net weer voor de eerste keer begonnen met zwavelen. Verder worden de biologische middelen Dipel en Serenade ingezet. “Onderin zag je een Botrytis-puntje. We hebben denk ik iets te zuinig gestookt.” Verder produceert het nu geteelde ras Joannax iets meer vocht dan voorheen Gerdicia. “Het is een echte ‘vegetatieve douwer’. De RV ligt gemiddeld 5% hoger.”

Blaadje wegsnijden

Om die reden is ook het gewaswerk aangepast. “We hebben vier weken geleden een blaadje weggehaald. Dat deed ik normaal nooit. Maar ik zag het gewas te vol worden.” Daarbij is het blad weggesneden, niet weggebroken. “Met de achterliggende gedachte dat andere bladeren dan niet de kans krijgen om het gat weer op te vullen, wat makkelijker zou kunnen als je tijdens het indraaien een extra blaadje wegbreekt.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Oosterom

is teler van losse tomaten bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin