Doorgaan naar artikel

Exportomzet agrifood Europese Unie naar record

Exportomzet agrifood Europese Unie naar record - Foto: Mark Pasveer

Exportomzet agrifood Europese Unie naar record - Foto: Mark Pasveer

De EU heeft in september voor een recordbedrag van €11,5 miljard aan agri- en foodproducten geëxporteerd. De uitvoer van groente zit al langer in de lift.

Wat betreft productgroepen werd de meeste groei geboekt met babymelkpoeder, wijn en verse groenten. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie publiceert.

Het maandbedrag ligt circa €500 miljoen boven het niveau in de corresponderende maand in de afgelopen jaren. De agrarische handelsbalans van de EU verbeterde, want de importwaarde daalde met €100 miljoen tot ruim €9 miljard. Het is goed nieuws voor een sector die in 2014 door een dal ging nadat Rusland een importstop voor voedsel uit de EU instelde.

De Verenigde Staten en Japan kochten ten opzichte van een jaar eerder voor respectievelijk €129 miljoen en €99 miljoen meer in. Ook Zuid-Korea, Vietnam, India en Hongkong – een doorvoerluik voor China – kochten duidelijk meer. Turkije en Rusland kochten voor minder in, wat deels samenhangt met de ontwikkeling van de wisselkoers in beide landen.

FrieslandCampina sterke positie met babymelkpoeder

Bedrijven in de EU exporteerden voor €556 miljoen aan babymelkpoeder en dat is een plus van €75 miljoen. Het is een productgroep waarin Nederland als thuisbasis van de merken Friso (FrieslandCampina) en Nutricia (Danone) een sterke positie heeft. Alleen de productgroepen sterke dranken en wijn waren in september qua exportomzet groter.

Het was echt een spurt, want als we naar alle 12 maanden tot aan september 2016 kijken, is de groei ten opzichte van de 12 maanden daarvoor met €172 miljoen beperkt. De export van kaas en boter nam in september ook toe, maar de melkpoederexport leverde 20% minder op. De waarde van de melkpoederexport, binnen de categorie zuivel de grootste qua omzet, is in de 12 maanden tot en met september met 17% gedaald.

Minder tarwe, meer groenten en vers varkensvlees

De EU, en dan vooral Frankrijk, exporteerde ook duidelijk minder tarwe in september en de 12 maanden-periode. De export van groenten zit daarentegen al langere tijd in de lift. In het vleescomplex neemt de export van vers varkensvlees toe, terwijl de kleine categorieën rundvlees en kip beperkt groeien.

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin