Doorgaan naar artikel

‘Export broccoli staat op laag pitje’

“We zitten in een oogstpiek”, stelt Murk Goodijk in Sexbierum op 17 juli vast. Hij oogstte in die week zo’n 20 ton per dag.

“Dit jaar valt de piek 10 tot 14 dagen later dan gebruikelijk.” Het is dus even aanpoten, maar daarna verwacht Goodijk weer op schema te zitten. Tot aan de piek van die week verliep de oogst regelmatig en zonder problemen. De kwaliteit van de broccoli is goed. “Van kattenogen hebben wij geen last gehad, want wij telen het ras dat daar gevoelig voor is niet.”

Aanvullend schoffelen

Tegen het koolmotje heeft Goodijk wekelijks een bespuiting uitgevoerd, waardoor hij het insect in de hand wist te houden. De onkruidbestrijding met Butisan S, die tegelijk met het toedienen van de vloeibare stikstof/zwavelmeststof NTS wordt uitgevoerd, heeft vrij goed uitgepakt. Aanvullend werd er tussen de rijen wel geschoffeld. “Er blijft natuurlijk wel eens een onkruidje staan, maar dat mag geen naam hebben.”

De afgelopen drie weken viel er in Sexbierum geen druppel regen. De net geplante broccoli wordt daarom beregend met de haspel, voor de andere percelen hoopt Goodijk op natuurlijke neerslag. “En anders zullen we het zelf moeten doen. Wij telen op zware grond en die houdt het vocht goed vast, maar op een gegeven moment schiet dat natuurlijk tekort.”

Prijs vrij redelijk

De handel toont zich afwachtend. “Nee, het gaat niet vlotjes. Misschien is er door het warme weer minder consumptie van broccoli.” Desondanks ligt de prijs nog op een vrij redelijk niveau. “Zo’n beetje op 90 cent tot 1 euro per kilo. Ik verwacht wel dat de prijs gaat zakken, want wij zijn natuurlijk niet de enige die met een oogstpiek te maken hebben. En de export naar Engeland en Noord-Ierland staat ook op een laag pitje.”

Geen betere rassen

Goodijk bekeek op dinsdag 15 juli een rassenproef bij een van zijn collega’s in Noord-Holland. “Wij hebben die rassen ook staan. Er zijn ruim 10 telers die eraan meedoen en we planten op vijf verschillende tijdstippen door het seizoen heen. Voorlopig zie ik nog geen betere rassen dan de standaardrassen die we in de betreffende periode telen. Het is wel goed een goed initiatief om dit zo op te pakken. Er is afstemming en door de brede opzet kun je de resultaten goed vergelijken.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin